MEN cauta cadre didactice pentru evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat joi, prin Centrul National de Evaluare si Examinare, un apel pentru selectia cadrelor didactice care vor evalua proiectele de manuale scolare pentru invatamantul primar, pentru anul scolar 2014-2015, au anuntat reprezentantii institutiei.

Evaluarea proiectelor se va face in baza prevederilor ordinului Ministrului Educatiei privind regimul manualelor scolare si a specificatiilor tehnice aprobate de MEN. Rolul evaluatorilor este acela de a analiza si evalua calitatea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar care vor concura la selectie, potrivit sursei citate.

Din grupurile de evaluare pot face parte cadre didactice din sistemul de invatamant preuniversitar, care activeaza la catedra. Prioritate au cadrele didactice cu gradul didactic I sau II, care au absolvit cursuri sau module specifice activitatilor de evaluare a proiectelor de manuale  scolare, de abilitare curricular sau de evaluare de proces si care au titlul stiintific de doctor in domeniul precizat sau au absolvit un masterat sau un curs postuniversitar in domeniul stiintelor educatiei. Fiecare persoana isi va putea depune candidatura doar pentru o singura disciplina dintre cele mentionate in apel si va trebui sa mentioneze explicit care este aceasta.

Citeste si: Manualele cu greseli vor fi refuzate, valabilitatea cartii scolare, de cel mult 4 ani

Disciplinele pentru care se organizeaza sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar sunt cele cuprinse in planurile-cadru pentru clasele I si a II-a: Comunicare in limba romana, Comunicare in limba materna, Matematica si explorarea mediului, Comunicare in limba moderna 1 si Religie.

Procesul de selectie a candidatilor se va desfasura in perioada 28 martie – 6 mai. Astfel, intre 28 martie si 28 aprilie va avea loc inscrierea candidatilor (aplicatia va fi disponibila incepand cu data de 28 martie, ora 9.00, pana pe 28 aprilie, ora 24.00). Selectia candidatilor se va desfasura in perioada 29-30 aprilie, iar intre 30 aprilie si 6 mai vor fi anuntate rezultatele selectiei, individual, doar pentru candidatii selectati.

Alegerea componentilor grupurilor de lucru si comunicarea rezultatelor se vor desfasura exclusiv on-line, pe platforma dedicata, aflata pe website-ul www.rocnee.eu, subsectiunea Apeluri.

La incheierea sesiunii de evaluare, evaluatorii de proiecte de manuale scolare, care au demonstrat competenta si eficienta sau performanta in activitatea desfasurata, vor fi incadrati in Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale scolare, principala baza de selectie pentru cadrele didactice incluse in comisii la sesiunile urmatoare.