MERKEL: Statele membre UE trebuie sa se implice in apararea frontierelor externe ale blocului comunitar

ANGELA MERKEL cere, in cardul Consilului European, o implicare sporita a blocului comunitar pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europeane, indiferent cat de mult este afectata fiecare tara de criza refugiatilor.

Guvernul german este de parere ca sarcina consolidarii granitelor externe ale blocului comunitar trebuie asumata de toti membrii Uniunii Europene. In cadrul acestui demers este extrem de importanta crearea centrelor de inregistrare si triere a refugiatilor. Astfel, este nevoie ca partenerii europeni sa suplimenteze personalul si asistenta tehnica pentru aceste centre, au spus surse guvernamentale germane, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, germanii considera ca trebuie impulsionata cooperarea cu tarile de origine si de tranzit ale imigrantilor, iar Turcia are un rol deosebit de jucat. Sursele mai spun ca statul turc si Grecia coopereaza deja in acest sens, in pofida relatiilor destul de reci dintre Ankara si Atena.

CITESTE SI: BASESCU despre REFUGIATI: Generozitatea lui MERKEL ar putea fi legata de NOMINALIZAREA LA PREMIUL NOBEL

”Fara Grecia nu se poate vorbi despre protectia frontierelor externe, iar fara Turcia nu se poate vorbi despre combaterea traficantilor care aduc refugiati in UE”, spune un responsabil german.

Totodata, imbunatatirea cooperarii cu Turcia este o preocupare prioritara pentru Germania. Chiar ANGELA MERKEL urmeaza sa efectueze duminica o vizita oficiala in aceasta tara.

CITESTE SI: ANGELA MERKEL, acuzata de ”TRAFIC DE PERSOANE” de catre un partid de dreapta

Sursele citate mai spun ca este ”rezonabil” ca Turcia sa fie inclusa printre tarile de origine ”sigure”, de unde sa nu poata fi acceptati refugiati in Europa, propunere agreata si de statul turc, intrucat ea ar implica recunoasterea faptului ca in Turcia nu exista riscul persecutiilor politice.  

Sursa foto: ziuanews