MESAJ AL TINERILOR MEDICI transmis guvernantilor de CRACIUN

Mai multi MEDICI TINERI au transmis guvernantilor un MESAJ de CRACIUN intitulat “Vreau sa profesez in Romania”, in care afirma ca politica statului roman fata de doctori este ipocrita si solicita un consens pentru promovarea a cinci masuri care sa le ofere posibilitatea sa ramana si sa profeseze in tara in conditii oneste.

Mesajul a fost publicat pe prima pagina a saptamanalului “Viata Medicala” si este insotit de mai multe fotografii in care MEDICI TINERI sunt fotografiati tinand pancarte pe care scrie “Vreau sa profesez in tara”.

Medicii solicita cresterea veniturilor tuturor medicilor pana la cel putin dublu fata de salariul mediu pe economie, conform recomandarilor Bancii Mondiale.

Citeste si: Astarastoae: Romania risca sa ramana fara medici in cativa ani

De asemenea, medicii cer clarificarea statutului legislativ al recompenselor pe care pacientii le pot oferi doctorilor. Potrivit autorilor mesajului, aceasta posibilitate este mentionata in articolul 34 din legea 46/2003, dar niciun Guvern din ultimul deceniu nu a precizat normele de aplicare.

Totodata, autorii mesajul solicita clarificarea limitelor dintre practica medicala in regim public si cea in regim privat.

In plus, medicii cer regandirea sistemului de rezidentiat.

O alta solicitare vizeaza penalizarea severa a medicilor care conditioneaza actul medical si suspendarea liderilor organizatiilor profesionale care au probleme in justitie, pana la solutionarea acestora. “Ei sunt cei care dauneaza cel mai mult credibilitatii breslei medicale in Romania si relatiei de incredere dintre medic si pacientii sai”, se arata in mesaj.

Medicii explica si ca “nu banii stau in centrul practicii medicale, dar lipsa lor genereaza grave situatii de patologie sociala”. “Nivelul redus al salariilor medicilor, fie ei lucratori intr-un spital public sau intr-unul privat, ii expune unor nedorite ispite. Pacatul originar al platilor informale din spitale nu este presupusa imoralitate a breslei medicale, ci mizeria veniturilor lor legale”, se mai arata in text.

Citeste si: Romania, principalul “FURNIZOR” de DOCTORI pentru Germania

Autorii mesajului arata si ca Banca Mondiala recomanda ca salariul unui medic sa fie, in medie, de trei ori mai mare decat salariul mediu pe economie. “In Romania, salariul mediu al unui medic specialist este de doar 1,7 ori mai mare decat salariul mediu pe economie. Intervalul ramas este umplut de fiecare medic, dupa personalitatea si scrupulele fiecaruia. De unii, cu o cinste si o moralitate ireprosabile. Dar sufera pentru asta. Medicina nu ar trebui sa fie o practica monahala. Multi se adapteaza realitatii si accepta recompense din partea pacientilor sau lucreaza simultan si intr-o clinica de stat, si intr-una privata. Situatia este in defavoarea tuturor, medici ori pacienti, pentru ca un program zilnic prelungit de consultatii scade din atentia necesara unui act medical de calitate si din timpul dedicat educatiei medicale continue. In cazul acceptarii platilor informale ca recompensa, situatie nereglementata suficient de limpede din punct de vedere legal, medicul se vulnerabilizeaza in fata unor potentiale acuzatii. Doar o minoritate alege sa conditioneze actul medical, situatie in care nu exista circumstante atenuante. Un asemenea medic trebuie sa fie, de facto, excomunicat automat din breasla medicala, iar organele de ordine sunt indreptatite sa-l pedepseasca. Fiecare dintre situatiile de mai sus, in care medicii sunt obligati de guvernanti sa functioneze, sunt anormale. In plus, inechitatea veniturilor din sistemul medical este imensa: medicii romani cel mai bine platiti castiga de 60 de ori mai mult decat un medic rezident debutant, situatie nemaiintalnita in Europa”, se spune in mesaj.

Tinerii medici afirma sic a pentru rezidenti banii nici macar nu sunt principala problema. “Mecanismul educational din timpul rezidentiatului este adeseori viciat: numarul de manevre prevazut in carnetul de rezident nu este intotdeauna efectuat, accesul satisfacator la operatii sau situatii clinice nu se face pe criterii de competenta, iar dotarile din cercetarea medicala nu ofera perspective de viitor. Lucrurile au evoluat pana acolo incat, astazi, unul din cele mai importante criterii in alegerea specialitatii la rezidentiat este usurinta cu care se poate emigra din Romania. S-a ajuns la situatii de neconceput in urma cu un deceniu, ca psihiatria sau ATI-ul sa fie mai dorite decat chirurgia sau urologia”, mai scriu autorii mesajului.

Acestia mai afirma ca actiuni precum acordarea unei burse rezidentilor sau suplimentarea salariilor cu 23 de euro sunt “meschinarii paliative”. “In schimb, guvernantii deplang pe toate vocile plecarea medicilor din tara. Politica statului roman fata de medicii sai este ipocrita. Medicii romani doresc sa profeseze in Romania, alaturi de familiile lor, in limba in care viseaza si sub alaturi de prietenii lor. In ultimii ani, ceva s-a schimbat totusi in Romania: generatia celor sub 40 de ani si-a facut auzita vocea. In strada, prin proteste care au durat saptamani intregi. La urne, printr-o prezenta la vot care a rasturnat orice calcule. Medicii tineri fac si ei parte din aceasta generatie. Deocamdata, vocea lor nu a atins masa critica. Dar cand o va atinge, acea zi nu va semana cu una de Craciun”, se mai arata in mesaj.

Sursa foto: hotnews.ro