Mesaj catre presedintele ales Klaus Iohannis de la un miner plecat la munca in Danemarca

Klaus Iohannis

Romanii din diaspora i-au transmis un nou mesaj presedintelui ales Klaus Iohannis, care a obtinut un numar impresionant de voturi in strainatate la alegerile prezidentiale din 16 noiembrie. Romanii plecati departe de locurile natale ii cer presedintelui ales ca, atunci cand va ajunge la Cotroceni, sa ia masuri care sa ii ajute sa se intoarca acasa la familii.

“V-am ales, sunteti Presedintele tuturor romanilor! Fiti si Presedintele nostru, al celor care vrem minerit la Rosia Montana!”, se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa lui Klaus Iohannis de “Mineri in Diaspora Grupul Rosia Montana – Danemarca” si semnata de Voicu-Marius Babtan.

Cel care semneaza mesajul ii scrie lui Klaus Iohannis ca este inginer minier din Rosia Montana, dar a ajuns la munca in Danemarca, asemenea multor ortaci plecati de acasa pentru a-si gasi un trai mai bun, in urma disponibilizarilor masive care au avut loc in sectorul de minerit din Romania.

Citeste si: Le Monde: Victoria lui Klaus Iohannis dovedeste o mutatie profunda in maniera de abordare a unei campanii electorale

“Am lucrat tot in minerit si in Valea Jiului si acum va scriu din Danemarca, in numele sutelor de mineri disponibilizati din Rosia Montana plecati la munca in toata lumea. La alegerile din noiembrie a avut loc o adevarata Revolutie in numele dreptului de vot. O lume intreaga i-a compatimit si admirat pe romanii din diaspora, iar noi am solidarizat cu totii asteptand cu orele pentru a vota. Acum problema tuturor a devenit votul Diasporei, cum sa facem ca romanii din Diaspora sa poata vota la alegerile viitoare. Nu am auzit, din pacate, pe nimeni sa spuna: cum sa facem sa pornim economia, sa avem locuri de munca acasa si la viitoarele alegeri sa putem vota de acasa. In realitate, aceasta este adevarata problema de care trebuie sa va ocupati cu cea mai mare urgenta, Domnule Presedinte”, se arata in scrisoarea deschisa.

“Trebuie sa stiti ca noi, cei din Rosia Montana ne-am rugat de fiecare Guvern, Parlament, Presedinte din ultimii 15 ani sa aprobe repornirea minei pentru ca noi sa avem de lucru, sa nu se ajunga aici, sa fim nevoiti sa plecam in tari straine la munca. Ne-am rugat de toti conducatorii politici pentru dreptul nostru elementar la munca. Fiecare politician care a venit la Rosia Montana ne-a promis ca va porni proiectul. Nu este aceasta umilinta extrema? Noi nu am fost umiliti? Dreptul la munca nu este prevazut de Constitutie? Suntem profesionisti in domeniile noastre, ingineri mineri, ingineri de mediu, muncitori si maistri, avem calificari si avem sansa sa lucram in proiectul de la noi din localitate. Ca multi alti copii de mineri, fata mea e si ea plecata in Danemarca – dar de ce sa nu aiba cu totii sansa sa se intoarca acasa, sa munceasca in Romania? Nicaieri nu e mai bine ca acasa, toata lumea stie asta, indiferent cat de bine iti merge din punct de vedere material. Daca acasa putem avea locuri de munca decente, daca putem trai demn si normal, cum sa nu vrem sa ne intoarcem acasa?

Citeste si: De ZIUA NATIONALA, Klaus Iohannis se va afla la Alba Iulia

Daca Romania ar avea in fiecare localitate o investitie mare asa cum putem avea noi la Rosia Montana, nu ar fi nevoiti sa mai plece atatia romani de langa familii, sa munceasca printre straini, de cele mai multe ori munci sub calificarile lor. Aceasta nu este umilinta?

Am iesit la vot cu convingerea ca votam un Presedinte care nu va mai accepta nici o forma de umilinta, am avut credinta ca vom alege un Presedinte care va lua in sfarsit deciziile ce trebuie luate ca investitia sa fie demarata si noi sa ne putem intoarce sa lucram in minerit la Rosia Montana.

De aceste decizii depind vietile noastre, viitorul nostru, al familiilor noastre si al Rosiei Montane.

De aceea, am asteptat cu sufletul la gura primele Dumneavoastra declaratii in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana. Trebuie sa va spunem cu tot respectul ca suntem cu totii nespus de dezamagiti.

Sunteti si Presedintele nostru, nu doar al celor care striga mai tare din strada. Trebuie sa protestam in Piata Universitatii ca sa fim luati in considerare?

O tara nu este o retea de socializare, tara nu este strada, Dumneavoastra trebuie sa fiti Presedintele tuturor romanilor! Tara suntem si noi, cei pregatiti sa lucram in productie, in industrie, sa facem din Romania o tara prospera.

V-am ales, fiti si Presedintele nostru, al celor care vrem minerit la Rosia Montana!”, sscrie minerul roman plecat la munca in Danemarca.