Mesaj SOCANT al jihadistilor catre SUA: “Va vom INECA pe toti in SANGE!”

Gruparea militanta Statul Islamic (SI), cunoscuta anterior ca “Statul Islamic din Irak si Levant” (EIIL), care a ocupat o mare parte a Irakului si este tinta primelor lovituri aeriene americane de la sfarsitul ocupatiei in 2011, a lansat un mesaj video cu amenintari la adresa Statelor Unite, scrie Agerpres, care citeaza Reuters.

 “Va vom INECA pe toti in SANGE!”, se spune, in limba engleza, intr-o inregistrare video, ilustrata cu fotografia unui american decapitat in timpul ocupatiei americane a Irakului si victime ale unor lunetisti.

Jihadistii declara ca vor ataca peste tot americanii, in cazul in care atacurile aeriene punctuale efectuate de catre aviatia SUA vor provoca pierderi in randurile gruparii.

Citeste si: Cel mai mare baraj din IRAK, preluat de kurzi cu ajutorul aviatiei americane

SUA au venit in sprijinul fortelor kurde in nordul Irakului, ajutandu-le cu lovituri aeriene sa cucereasca o parte din teritoriul ocupat de militantii islamisti, care au amenintat sa marsaluiasca pana la Bagdad. Astfel, fortele kurde, sustinute de aviatia americana, au preluat duminica controlul celui mai mare baraj din Irak, situat la nord Mosul. Acesta fusese cucerit in urma cu zece zile de jihadistii Statului Islamic.

Cel mai recent progres al Statului Islamic, o emanatie a Al-Qaida, a fortat zeci de mii de membri ai minoritatii etnice Yazidi si crestine sa fuga din locurile natale din teama pentru viata lor, ceea ce a alarmat guvernul de la Bagdad si aliatii sai occidentali.

Spre deosebire de Al Qaida, Statul Islamic s-a concentrat pana in prezent pe ocuparea de teritoriu in Irak si Siria in cadrul autoproclamatului califat, dar nu pe atacuri spectaculoase asupra unor tinte occidentale.

Presedintele american BARACK OBAMA a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca Statul Islamic reprezinta o amenintare pentru Irak si intreaga regiune.

“Nu ar trebui sa existe nicio indoiala ca fortele armate americane vor continua sa efectueze misiuni limitate, cu care am fost de acord”, a declarat Obama, excluzand categoric o noua trimitere a unui contingent de trupe terestre americane in Irak.

Citeste si: Obama a anuntat ca SUA continua raidurile aeriene in nordul Irakului

“Nu vom trimite inapoi mii de soldati americani pentru a lua parte la actiuni militare. Noi nu suntem armata Irakului. Noi nu suntem nici macar fortele aeriene irakiene. In cele din urma, Irakul insusi trebuie sa-si asigure propria securitate”, a declarat Obama, reiterandu-si apelul la formarea unui nou guvern irakian cat mai repede posibil, conform media de peste Ocean.