MESAJUL lui KLAUS IOHANNIS cu ocazia ZILEI INTERNATIONALE pentru eliminarea DISCRIMINARII

Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj cu prilejul Zilei internationale pentru eliminarea discriminarii rasiale in care subliniaza rolul diversitatii si multiculturalismului si totodata importanta renuntarii la prejudecati in societatea actuala.

“In aceasta zi speciala, aduc un omagiu tuturor celor care au luptat si lupta pentru o lume a tolerantei, egalitatii de sanse si dreptatii. Pastrarea memoriei istorice cu privire la formele de discriminare rasiala care au marcat atat de grav umanitatea este o datorie a prezentului si o necesitate pentru progresul oricarei societati. Doar prin cunoasterea si intelegerea tragediilor istorice devenim constienti de impactul devastator pe care il poate avea discriminarea. Sa nu uitam ca pentru libertatea de astazi s-a luptat cu pretul vietii iar noi suntem datori sa protejam si sa aparam drepturile fundamentale ale omului, pentru ca nedreptatile sa ramana lectii ale trecutului, si nu actualitati”, afirma presedintele in mesaj.

Iohannis subliniaza ca diversitatea si multiculturalismul fac lumea de astazi mai bogata iar renuntarea la prejudecati face societatea mai solida.

CITESTE SI: SOCANT SOV il face praf pe KLAUS IOHANNIS si ii jigneste pe ROMANI 

“Stim deja din secolul trecut ca discriminarea de orice fel contrazice valorile societatii romanesti si mai ales respectul, acceptarea celuilalt si solidaritatea dintre noi. Combaterea rasismului, a discriminarii rasiale, a xenofobiei si intolerantei este o obligatie nu doar a oamenilor politici sau a organizatiilor neguvernamentale, ci a intregii societati romanesti. Imi doresc ca mesajul meu, in calitate de presedinte al Romaniei, sa contribuie la efortul comun impotriva discriminarii rasiale de orice fel. Intelegand lectiile trecutului, vom avea puterea sa cream impreuna un viitor al pacii si libertatii, al democratiei si tolerantei”, mai arata presedintele Klaus Iohannis.

Ziua internationala pentru eliminarea discriminarii rasiale a fost proclamata de Adunarea Generala a ONU in anul 1966, data de 21 martie fiind aleasa in memoria celor 69 de persoane ucise de politie in 1990 in Sharpeville, Africa de Sud, in timpul unei demonstratii pasnice impotriva legilor care justificau apartheidul, politica de segregatie rasiala practicata pana in anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS, criticat dur dupa ce si-a luat sotia la Consiliul European

Conform site-ului ONU, tema editiei 2015 a Zilei internationale pentru eliminarea discriminarii rasiale este ”Invatand din tragediile istorice pentru a combate discriminarea rasiala de azi”.

Sursa foto: presidency.ro