Mesajul lui RARES MANESCU cu ocazia aniversarii REGELUI MIHAI

Liderul liberal RARES MANESCU a postat o mica lectie de istorie pe pagina personala de Facebook prin intermediul careia a tinut sa celebreze aniversarea Majestatii sale Regele Mihai I.

„8 noiembrie este o data de referinta pentru istoria moderna a Romaniei. Astazi se implinesc 70 de ani de cand zeci de mii de persoane s-au strans in Piata Palatului Regal (actuala Piata a Revolutiei) sa il sprijine pe Regele Mihai. Era onomastica Regelui, dar sarbatoarea nu reprezenta singurul scop al intrunirii. Oamenii iesisera in piata sa protesteze impotriva guvernului pro-comunist Petru Groza. Pana la finalul zilei, numarul protestatarilor avea sa depaseasca 100.000.

Regele era ultimul bastion al democratiei si al suveranitatii nationale dupa intrarea Romaniei in sfera de influenta sovietica, la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Tinerii din Partidul National Liberal, printre care se numara si tatal meu Virgil Manescu, secretar general al Tineretului Liberal, lansasera un apel:

„Romani, veniti in ziua de 8 Noiembrie, ora 9, sa sarbatorim in Piata Palatului pe Majestatea Sa Regele Mihai. Va cheama Bratianu, va cheama constiinta romaneasca. Traiasca Regele. Jos calaii de la Guvern.”

Autoritatile comuniste au folosit diverse tactici pentru a deturna protestele: contramanifestatii, diversiuni, interventii in forta. S-a tras in plin, pana la sfarsitul zilei fiind ucise peste 20 de persoane.

Astazi, 7 decenii mai tarziu, acelasi Rege ne spune: “Coroana Romana implineste peste cateva luni 150 de ani. Ea a continuat sa existe, timp de un secol si jumatate, in ciuda unor nelegiuiri si greutati de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trait personal. Toate acestea ma indreptatesc sa spun tinerilor nostri: Timpul Romaniei voastre a inceput!”, se arata in mesajul postat de RARES MANESCU.

Sursa foto: facebook /rares manescu