Mesajul Patriarhului Daniel de Ziua Nationala a Romaniei

patriarhul-daniel-bor

De ZIUA NATIONALA A ROMANIEI, patriarhul Daniel a spus ca poporul roman trebuie sa pastreze si sa cultive darul unitatii nationale, ca simbol al demnitatii, obtinuta cu multe jertfe si eforturi spirituale si materiale pentru binele tarii si al romanilor de pretutindeni.

Preafericitul Daniel a spus, la slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhala, ca 1 Decembrie este o zi de recunostinta sau de multumire adusa lui Dumnezeu pentru marele dar al unitatii si libertatii nationale, dobandite de poporul roman prin credinta puternica si lupta jertfelnica de-a lungul a multor secole de suferinta crestineasca, prin intelepciunea si vointa ferma a conducatorilor patrioti, civili si clerici, prin vitejia si dorinta poporului roman de unitate si libertate nationala.

Citeste si: PARADA MILITARA DE ZIUA NATIONALA S-A DESFASURAT IN PIATA CONSTITUTIEI FARA DEFILARE AERIANA. BASESCU SI PONTA, PREZENTI LA FESTIVITATI

Patriarhul Romaniei a mai spus ca Biserica Ortodoxa Romana a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor romanesti intr-un stat roman unitar, fiind impreuna cu poporul in toate eforturile sale de afirmare si cultivare a constiintei nationale si a dorintei de unitate nationala.

“Este relevant faptul ca intre cei 1.228 de delegati oficiali in Adunarea Nationala Constituanta, care s-au intrunit la Alba Iulia in 1 Decembrie 1918 pentru proclamarea Marii Uniri, au fost si multi slujitori ai Bisericii. Cele doua Biserici romanesti din Transilvania (ortodoxa si greco-catolica) au fost reprezentate la Alba Iulia prin cinci episcopi, patru vicari, zece delegati ai consistoriilor (consiliilor eparhiale) ortodoxe si ai capitalurilor greco-catolice, 129 de protopopi, cate un reprezentant al institutelor teologic-pedagogice si cate doi reprezentanti ai studentilor”, a aratat PF Daniel.

Citeste si: MINISTRUL MIRCEA DUSA I-A VIZITAT DE ZIUA NATIONALA PE CEI DOI MILITARI RANITI IN ACCIDENTUL AVIATIC DE LA SIBIU