Mesajul presedintelui Basescu cu prilejul eliminarii vizelor UE pentru cetatenii Rep. Moldova

Presedintele Traian Basescu a felicitat Republica Moldova cu prilejul intrarii in vigoare a eliminarii regimului de vize pentru cetatenii modoveni care calatoresc in spatiul european.

Intr-un mesaj transmis luni de Administratia Prezidentiala, presedintele Basescu isi exprima satisfactia pentru eliminarea vizelor UE pentru cetatenii moldoveni, mentionand ca, din pacate, apropierea R. Moldova de UE se produce pe fundalul violentelor si presiunilor politice facute de Rusia asupra unor tari independente.

“Vreau sa imi exprim deplina satisfactie pentru faptul ca de astazi cetatenii Republicii Moldova vor putea sa calatoreasca liber in Europa, fara vize”, se arata in mesajul presedintelui.

Seful statului precizeaza ca dreptul la libera circulatie in UE va trebui sa fie asumat cu deplina responsabilitate de fiecare persoana. “Un drept nu este un dat, acesta poate fi retras daca nu sunt indeplinite si obligatiile pe care trebuie sa le accepte orice cetatean al Europei. Este nevoie de dialog, de cunoasterea si de asumarea unor principii pe care se sprijina identitatea noastra in Europa. Mai ales in contextul international tensionat pe care il traversam avem nevoie sa ne stabilim clar prioritatile, sa consolidam increderea si respectul fara de care nu vom avea capacitatea sa edificam un viitor comun intr-o lume demna si libera, democratica”, afirma Basescu in mesaj.

Vezi aici mesajul premierului Ponta cu prilejul ridicarii vizelor pentru cetatenii moldoveni

Basescu se arata convins ca atat liberalizarea circulatiei in UE pentru cetatenii moldoveni cat si apropiata semnare a Acordului de asociere si de liber-schimb vor consolida parcursul european al Republicii Moldova. “Acest lucru este o prioritate pentru Romania si vom sustine, prin toate mijloacele de care dispunem, integrarea Republicii Moldova in marea familie europeana”, precizeaza Basescu.

Ponta, despre eliminarea vizelor pentru Moldova: Dovada a sprijinului pentru integrarea europeana

Premierul Ponta a transmis, la randul sau, un mesaj in care felicita Guvernul de la Chisinau si cetatenii Republicii Moldova pentru liberalizarea vizelor de calatorie in spatiul european din 28 aprilie, aratand ca tara vecina devine primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiaza de aceasta facilitate

Incepand cu 28 aprilie 2014, cetatenii Republicii Moldova care detin pasapoarte biometrice vor putea calatori fara vize in Uniunea Europeana.

Vezi aici cine este comisarul european care s-a declarat “extrem de fericit” ca moldovenii pot circula liberi in UE

“Este o veste mult asteptata de fiecare cetatean de peste Prut, de toti cei care cred cu tarie in idealul european, in revenirea Republicii Moldova in comunitatea de valori careia ii apartine in mod firesc si acolo unde ii este locul – in Uniunea Europeana. Reamintesc ca aceasta decizie a fost anuntata, in premiera, de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles impreuna cu premierul Leanca, in noiembrie anul trecut. Sunt bucuros ca demersurile noastre au dat roade si, iata, se materializeaza. Decizia de ridicare a vizelor a fost obtinuta in urma unui proces cuprinzator de reforme legislative si administrative care a implicat intreaga administratie de la Chisinau si a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, sustinerea clasei politice si a societatii de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atat o binemeritata rasplata a acestui efort comun, al autoritatilor si cetatenilor deopotriva, cat si o dovada a sprijinului de care se bucura, in plan european, procesul integrarii europene a Republicii Moldova”, afirma premierul.

El precizeaza ca va avea in curand ocazia sa se adreseze prim-ministrului Iurie Leanca, si sa transmita in mod direct, felicitarile sale si ale Guvernului Romaniei pentru aceasta reusita.

“Voi reconfirma, totodata, angajamentul nostru ferm fata de parcursul european al Republicii Moldova, fata de angajarea acesteia pe un traseu democratic si european ireversibil”, adauga Ponta.

Premierul Victor Ponta si omologul sau moldovean, se vor intalni marti, 29 aprilie, in satul Sculeni, raionul Ungheni, si vor marca eliminarea vizelor europene pentru cetatenii Republicii Moldova.

Cei doi oficiali vor merge in satul Sculeni, raionul Ungheni, unde vor discuta cu locuitorii, iar, ulterior, vor merge la punctul de trecere Sculeni, pentru a sta de vorba cu cetatenii moldoveni care vor traversa frontiera peste Prut, fara vize, in baza pasaportului biometric.