METEO: Cod PORTOCALIU de viscol in Bucuresti si in alte 14 judete

Iarna grea inca nu a plecat din Romania! Un nou cod portocaliu de ninsori si viscol va intra in vigoare miercuri dimineata, la ora 6.00. Codul este valabil pentru Capitala si 14 judete din Muntenia, sudul Moldovei si din Dobrogea.

Pana miercuri seara, la ora 23.00, viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 — 70 kilometri/ora, iar in judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/ora, anunta Administratia Nationala de Meteorologie.

Zapda  va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. In sud-estul Dobrogei, la inceputul intervalului, vor fi ploi si lapovite si se va depune polei.

Judetele care se vor afla sub incidenta CODULUI PORTOCALIU sunt:  Prahova, Dambovita, Arges (jumatatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea si Capitala.

Meteorologii au emis si o avertizare COD GALBEN de ninsori si viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei, unde va ninge si se va depune strat nou de zapada, local consistent. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50 — 55 de kilometri/ora, temporar viscolind si troienind zapada.

Codul GALBEN va intra in vigoare tot miercuri si va fi valabil intre orele 6.00 — 23.00. Judetele afectate vor fi: Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Arges (jumatatea de nord), Valcea, Olt, Dolj, Gorj si Mehedinti.

Incepand de miercuri ora 23.00, pana joi, la ora 10.00, numarul judetelor care vor ramane sub COD PORTOCALIU de viscol si ninsori se restrange la opt, iar alte opt judete, plus Capitala, vor intra sub COD GALBEN de vreme

rea.

In intervalul 29 ianuarie, ora 23.00 — 30 ianuarie, ora 10.00, viscolul puternic va continua in estul Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 — 70 de kilometri/ora, zapada va fi troienita, iar vizibilitatea va fi redusa. Sub COD PORTOCALIU se vor mentine judetele Galati, Vrancea, Buzau, Braila, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Constanta.

In acelasi interval, se va institui COD GALBEN local in jumatatea vestica a Munteniei, in sud-estul Transilvaniei si in centrul Moldovei, unde va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50 de kilometri/ora, temporar viscolind sau spulberand zapada. Judetele care vor fi sub COD GALBEN de ninsori si viscol sunt: Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Prahova, Dambovita, Ilfov, Giurgiu si Bucuresti.

Meteorologii atrag atentia ca in cursul zilei de joi, 30 ianuarie, vor mai fi unele intensificari ale vantului in sud-estul tarii, dar la cote mai reduse (temporar rafale de pana la 40 — 50 de kilometri/ora), viscolind si spulberand zapada deja depusa.

Joi si vineri, vremea va deveni geroasa in regiunile estice, sudice si centrale, cu precadere dimineata si noaptea.