Metode de securizare VPS pentru incepatori

Serverele virtuale private (VPS) nu sunt servere dedicate. Desi nu sunteti responsabil de un intreg server fizic, un VPS necesita acelasi nivel de securizare ca cel al unui server dedicat. Iata cate metode de securizare de baza a unui VPS, pentru incepatori. 

1). Securizati-va serviciul SSH – SSH este ca o fereastra spre serverul dvs. Acesta va ofera acces direct la linia de comanda si la toata “puterea” pe care aceasta o ofera. Cu toate acestea, oricine altcineva care ar putea avea acces la linia de comanda ar putea folosi aceasta “putere” pentru a va produce daune. Acesta reprezinta un aspect important al securitatii, iar daca nu sunteti familiarizat cu sistemele VPS, trebuie sa va acordati timp sa invatati cum sa securizati cat mai bine serviciul SSH.
 
2). Atentie la permisiunile serverului web – Indiferent de utilizatorul care administreaza serverul web, fie ca este “nobody”, “apache”, sau orice alt nume, acesta nu trebuie sa aiba acces la zonele sensibile ce contin informatii private, parole, etc. Pentru a va asigura de acest lucru, trebuie sa aveti grija ce permisiuni setati si asupra caror fisiere are drept de proprietate serverul dvs. web. Daca ceva are nevoie doar de permisiunea de citire, nu oferiti si permisiunile de scriere/executie.
 
3). Fiti la curent cu update-urile de securitate – Probabil ca ati mai auzit acest lucru de nenumarate ori, fiindca intr-adevar este un aspect de securitate foarte important, ce nu poate fi trecut cu vederea. Multe dintre problemele cu care se confrunta administratorii de servere sunt cauzate de vulnerabilitatile din software. Daca software-ul pe care il folositi este cu toate update-urile si patch-urile de securitate la zi, riscul va fi redus considerabil. Puteti face update-urile manual, la anumite intervale de timp, sau puteti configura VPS-ul sa le faca in mod automat.
 
Un VPS este un mod accesibil de a trece de la mediul oferit de hostingul shared la un mediu mult mai flexibil si mai puternic, dar veti avea si o responsabilitate mai mare. Incercati sa fiti mereu la curent cu problemele de securitate si tratati-va VPS-ul ca si cum ar fi un server dedicat.