MEXIC: CUTREMUR de 8, 4 GRADE pe scara RICHTER urmat de 3 replici de peste 5! 15 oameni au MURIT

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 8,4 grade pe scara Richter, s-a produs vineri in largul coastelor sud-vestice ale Mexicului, a anuntat Institutul american de Geofizica, citat de Reuters. Seismul s-a produs in timpul noptii, in jurul miezului noptii, cand majoritatea locuitorilor Mexicului se aflau in locuintele lor. 

UPDATE 2Romanii afectati de cutremurul din Mexic pot lua legatura cu celula de criza care a fost activata de Ministerul de Externe pentru romanii afectati de uraganul Irma, aceasta gestionand ambele situatii.

Pana acum a existat doar o solicitare de asistenta din partea familiei a doi turisti de cetatenie romana, aflati in zona Ciudat de Mexico. “In urma demersurilor intreprinse de celula de criza a MAE, prin misiunea diplomatica, cei doi cetateni romani au fost identificati, fiind in acest moment in siguranta”, informeaza un comunicat al MAE.

In acest context, MAE reaminteste faptul ca romanii afectati de seismul produs in Mexic pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon al Ambasadei Romaniei la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 si 00 52 55 5280 1869, sau la numarul de urgenta al misiunii diplomatice – 00 52 55 38 833 072.

UPDATE 1: Guvernul mexican a anuntat ca cel putin 15 persoane au murit, intre care 2 copii, in sudul Mexicului, scrie Daily Express. In San Cristobal mai multe case, scoli, spitale si un mall s-au prabusit. In orasul mexican Oaxaca se pare ca sunt mai multi turisti blocati intr-un hotel care a fost avariat in urma cutremurului. Desi initial se temea ca exista victime si in Guatemala, pana acum nu sunt date oficiale care sa indice asta.

STIRE INITIALA

Cladirile din capitala Mexicului s-au clatinat puternic in timpul seismului, iar mii de oameni au iesit pe strazi in pijamale imediat dupa seism, a declarat un martor pentru Reuters. Autoritatile mexicane nu au anuntat deocamdata daca exista victime sau pagube materiale.Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a emis o alerta de tsunami.

Seismul a fost urmat pana acum de mai multe replici, cele mai mari avand magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter. S-au inregistrat, pana acum, 5 morti, dintre care doi copii, in Mexic si unul in Guatemala in urma cutremurului. Centrul din Pacific de Avertizare de Tsunami a confirmat ca s-au format valuri in urma undei seismice, cu inaltimi de peste un metru. Acestea vor lovi tarmurile din Ecuador, El Salvador si Guatemala.

In urmatoarele doua ore de la cutremur au avut loc 61 de replici cu magnitudini de pana la 6,1 grade. Replici de pana la 7 grade sunt asteptate in continuare. Seismul s-a produs la o adancime de aproximativ 30 de kilometri.Epicentrul a fost langa granita cu Guatemala, insa s-a resimtit pana in Mexico City. In Mexic 1,5 milioane de oameni au fost afectati de penele de curent imediat dupa cutremur, insa avariile au inceput sa fie reparate.

Acesta este cel mai puternic cutremur care a lovit Mexicul din 1985 incoace, atunci cand mii de oameni au murit in urma unui seism care in cateva secunde a transformat in moloz orase intregi.

Sursa foto: BBC