MEXIC: SUTE de persoane EVACUATE dupa ERUPTIA vulcanului COLIMA

Mai multe SUTE de PERSOANE au fost EVACUATE si un aeroport a fost inchis sambata dupa eruptia vulcanului COLIMA (450 de kilometri vest de Ciudad de Mexico) care poate cunoaste cea mai puternica explozie din ultimul secol, au informat autoritatile, citate de AFP.

Aproximativ 80 de PERSOANE au fost EVACUATE in cursul diminetii, dar evacuarea altor localitati, situate in statele JALISCO si COLIMA, a fost hotarata la sfarsitul dupa-amiezii cand activitatea VULCANULUI a crescut in intensitate. “Sunt mici comunitati care nu depasesc 800 de locuitori. Toti au fost EVACUATI”, a declarat coordonatorul national al protectiei civile, Luis Felipe Puente. Pe de alta parte, aeroportul din Colima a fost inchis “din cauza cenusii care cade in zona”, a informat guvernatorul Mario Anguiano Moreno.

CITESTE SI: COD ROSU in CHILE dupa ce VULCANUL CALBUCO a ERUPT pentru treia oara in ultimele zile 

Expertii au constatat ca activitatea este “atipica si prezinta conditii similare celei din 1913”, an in care VULCANUL a avut cea mai puternica explozie. Vulcanul COLIMA isi poate continua activitatea, dupa care sa scada treptat in intensitate in urmatoarele saptamani, dar la fel de bine poate cunoaste cea mai puternica explozie din ultimul secol, a anuntat Ministerul de Interne.

Un nor de vapori si cenusa se ridica din VULCAN la mijlocul zilei, iar cenusa vulcanica acoperea unul din versanti, in timp ce rauri de lava se produceau pe alte flancuri. “VULCANUL COLIMA a proiectat toata noaptea scurgeri piroclastice”, a scris Luis Felipe Puente pe contul sau de Twitter. “Este cea mai puternica activitate din 2005”, a adaugat el la un post de radio.

Potrivit autoritatilor, un strat de cenusa de cinci centimetri acoperea sambata satul Yerbabuena, situat la poalele VULCANULUI COLIMA cu o inaltime de 3.860 de metri. O mare cantitate de gaze, materiale si cenusa incandescenta s-a acumulat in interiorul VULCANULUI si a fost eliberata brusc sub efectul presiunii, au explicat expertii.

CITESTE SI: JAPONIA: CURSE AERIENE ANULATE din cauza eruptiei VULCANULUI ASO 

Perimetrul de securitate in jurul craterului a fost extins la 12 kilometri, iar circulatia automobilelor a fost limitata in tot sectorul. VULCANUL COLIMA, situat intre statele Colima si Jalisco, este unul din cei mai activi din Mexic. Ultima sa eruptie dateaza din ianuarie 2013. El a ramas inactiv din 1913, inainte de a se trezi in 1988, dupa care intra periodic in activitate.

Sursa foto: jurnalul.ro