MEXIC: URAGANUL PATRICIA a facut mai putine PAGUBE decat se estimasera INITIAL

URAGANUL PATRICIA, cel mai mare din istorie, a trecut vineri pe deasupra coastei MEXICULUI la Oceanul Pacific, provocand pagube mai putin grave decat se estimase, relateaza AFP sambata. Autoritatile i-au mutat pe locuitori, au inchis porturile si scolile si i-au evacuat pe turisti inainte ca uraganul de categoria a 5-a sa ajunga la statul Jalisco.

Insa, la cinci ore dupa ce URAGANUL PATRICIA a ajuns deasupra MEXICULUI, presedintele Enrique Pena Nieto a anuntat intr-un mesaj televizat ca “pagubele sunt mai putin grave decat cele asteptate de la un uragan de asemenea magnitudine”. Presedintele mexican a cerut totusi populatiei sa ramana in adaposturi, reamintind ca URAGANUL PATRICIA reprezinta inca o amenintare. “Nu putem inca sa ne coboram garda. Insist asupra faptului ca partea cea mai periculoasa a uraganului nu a intrat inca pe teritoriul nostru”, a spus seful statului. Intre timp insa, Centrul national al uraganelor de la Miami, a anuntat ca uraganul a scazut in intensitate pana la categoria a 2-a deasupra Mexicului, relateaza Reuters.

CITESTE SI: MEXIC, IN ALERTA IN FATA CELUI MAI PUTERNIC URAGAN INREGISTRAT VREODATA PE CONTINENTUL AMERICAN

URAGANUL PATRICIA a lovit localitatea Emiliano Zapata, aflata la 95 km de portul Manzanillo, la ora locala 18.15 (23.15 GMT), a anuntat anterior directorul Comisiei mexicane a apei, Roberto Ramirez. URAGANUL PATRICIA a slabit lejer dar s-a mentinut la categoria a 5-a cu rafale de vant de pana la 270 km/h, dupa ce a inregistrat viteze record ale vantului de 325 km/h putin mai devreme, suscitand temeri privind pagube considerabile la momentul intrarii sale in MEXIC.

URAGANUL PATRICIA este mai puternic decat taifunul Haiyan, care a provocat moartea sau disparitia a 7.350 de persoane in Filipine in noiembrie 2013. In cursul serii de vineri, guvernatorul statului Jalisco, Aristoteles Sandoval, a scris pe contul sau de Twitter ca “pentru moment nu a fost raportat niciun deces”. In statul Colima, unde se afla orasul Manzanillo, 350 de arbori au fost smulsi, “dar din fericire nu exista decat pagube materiale”, a declarat secretarul de stat pentru turism, José Calzada.

Cateva alunecari de teren au blocat autostrada intre Colima si Manzanillo, a spus ministrul transporturilor, Ruiz Esparza. Autoritatile au intrerupt alimentarea cu curent electric de la Puerto Vallarta si pana la Manzanillo pentru evita electrocutari. Nu mai putin de 400 de politisti au fost desfasurati pentru a veni in ajutorul populatiei. Joi, autoritatile au dispus inchiderea scolilor in statele Jalisco, Colima si Guerrero. De asemenea, au fost inchise porturile din statele Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guerrero si Oaxaca.

In 2013, doua furtuni aproape simultane au lovit coastele pacifica si atlantica ale Mexicului, provocand moartea a 157 de persoane.

Sursa foto: washington post