MFE vrea sa SIMPLIFICE cadrul legislativ si procedural pentru CRESTEREA ABSORBTIEI fondurilor europene

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) are in vedere adoptarea mai multor masuri pentru CRESTEREA ABSORBTIEI fondurilor europene, intre care documentatii de atribuire standard pentru supervizare, pregatire de proiecte sau proiectare, dar si un pachet legislativ simplificat pentru finantarea 2014-2020.

Intr-un raspuns la o intrebare adresata de deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, privind legislatia subsecventa referitoare la accesarea fondurilor europene pe exercitiul financiar 2014-2020, ministrul Fondurilor Europene, EUGEN TEODOROVICI, sustine ca acest minister urmareste imbunatatirea cadrului institutional, legislativ si procedural prin adoptarea masurilor de simplificare si uniformizare a procedurilor operationale cu impact asupra accelerarii ritmului de implementare a programelor operationale.

Citeste si: PROIECT COMUN pentru SPITALELE REGIONALE din Iasi, Cluj si Craiova, finantat prin POR

Deputatul sucevean Ioan Balan l-a intrebat, la sfarsitul anului trecut pe ministrul Fondurilor Europene despre implementarea legislatiei subsecvente pentru exercitiul financiar 2014-2020 in conditiile in care, in Legea bugetului de stat pentru 2015 se mentioneaza ca “proiectele cu finantare externa nerambursabila aferente perioadei de programare 2014-2020 se introduc in bugetele ordonatorilor principali de credite dupa intrarea in vigoare a bazei legale nationale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile”.

In raspunsul care a fost inregistrat la Camera Deputatilor saptamana trecuta, ministrul EUGEN TEODOROVICI arata ca MFE are in vedere mai multe masuri care sa duca la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, potrivit Mediafax.

Astfel, se prevede elaborarea de documentatii de atribuire standard pentru servicii de supervizare, pentru servicii de pregatire aplicatii sau proiecte si de proiectare lucrari, dar si pentru servicii de asistenta tehnica.

Totodata, MFE doreste transpunerea si actualizarea clauzelor Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti (FIDIC) in legislatia romaneasca pentru reglementarea conditiilor de contract din domeniul constructiilor.

Citeste si: FINANTARI pentru proiecte in sprijinul ROMANILOR DIN STRAINATATE

Teodorovici sustine ca in realizarea acestui obiectiv de crestere a absorbtiei fondurilor europene se vor monitoriza operativ proiectele de investitii prioritare in vederea diminuarii riscurilor de neindeplinire a tintelor lunare de plati aferente fiecarui contract.

Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat ca o alta masura importanta este elaborarea unui pachet legislativ simplificat privind fluxurile financiare 2014-2020.

EUGEN TEODOROVICI a dat asigurari ca Romania va putea asigura finantarea pentru proiecte de investitii din fondurile europene nerambursabile disponibile pentru perioada 2014-2020, subliniind ca au fost incepute actiuni consultative cu autoritatile responsabile in domeniul fondurilor europene pentru elaborarea bazei legale nationale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile.