MFP: ECONOMIA ROMANIEI a CRESCUT cu 2,8 la suta in 2014, peste ASTEPTARI

ECONOMIA ROMANIEI a CRESCUT cu 2,8 la suta in 2014 fata de 2013, peste nivelul prevazut in buget de 2,2 la suta si peste estimarile Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1 la suta, reiese din Raportul privind Executia Bugetara finala pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Aceasta evolutie a avut la baza cresterea peste ASTEPTARI a consumului privat, cu 4,5 la suta fata de 1,6 la suta estimarile initiale, dar si guvernamental, cu 5,3 la suta comparativ cu estimarea de 1,7 la suta din Buget. In schimb, surpriza neplacuta a venit de la cheltuielile de investitii, unde s-a inregistrat o scadere de 3,5 la suta, fata de 2013, dupa ce in buget s-a prevazut o crestere de 4 la suta, iar CE a prognozat un avans de 3,5 la suta.

“Acest fapt a fost determinat de incertitudinile crescute in randul investitorilor, in special al investitorilor straini, precum si o contributie scazuta a investitiilor guvernamentale. Este de remarcat faptul ca in trimestrul al III-lea s-a inregistrat o tendinta de diminuare a scaderii investitiilor, iar in trimestrul al IV-lea, chiar o relansare a cresterii”, se precizeaza in raport.

La nivelul Uniunii Europene (UE 28), cresterea PIB a fost in linie cu estimarile, de 1,4 la suta, insa in zona euro economia a performat mai slab decat se preconiza initial, cresterea fiind de 0,9 la suta si nu de 1,1 la suta cat s-a prevazut initial.

“La momentul constructiei bugetului pe anul 2014, se anticipa ca pe ansamblul UE si in zona euro situatia economica se va imbunatati dupa tendinta de iesire din recesiune inregistrata in anul 2013, cresterea economica fiind robusta, respectiv de 1,4 la suta in UE si 1,1 la suta in zona euro. Evolutiile economice au fost usor sub ce se anticipase initial. In anul 2014, cresterea reala a PIB a fost de 1,4 la suta pe ansamblul UE, in timp ce in zona euro s-a inregistrat o crestere cu 0,9 la suta”, se mentioneaza in documentul citat.

Citeste si: ROMANIA, pe locul 47 in CLASAMENTUL celor mai COMPETITIVE ECONOMII din lume

Astfel, in 2014, Romania a avut a patra cea mai importanta crestere economica din UE.

Pe ramuri economice, industria si constructiile au avut o evolutie mai slaba decat se estima initial. In industrie, diferenta a fost, insa, modica, cu un avans de 0,8 la suta fata de 0,9 la suta anticipat. Insa constructiile au stagnat in 2014, desi se anticipase o crestere de 0,5 la suta. Peste asteptari a crescut agricultura, cu 0,1 la suta, fata de o estimare de minus 0,2 la suta, serviciile cu 1,3 la suta de la estimarea de 0,7 la suta si impozitele nete, cu un avans de 0,5 la suta fata de 0,2 la suta prevederea din buget.

Raportul mai arata ca gradul de realizare a veniturilor si cheltuielilor bugetare in 2014 a fost sub estimarile cuprinse in buget, respectiv de 98,1 la suta in cazul veniturilor si de 96,9 la suta in cazul cheltuielilor.

“Veniturile bugetului general consolidat au totalizat, anul trecut, 214,3 miliarde lei, reprezentand 32,1 la suta din PIB si un grad de realizare fata de estimarile anuale de 98,1 la suta. Din punct de vedere al gradului de realizare al programului anual de incasari, principalele venituri bugetare au inregistrat urmatoarele evolutii: impozitul pe profit 102,1 la suta, impozitul pe venit si salarii 102,9 la suta; taxa pe valoarea adaugata 94,4 la suta, accize 99,9 la suta, contributiile de asigurari 100,3 la suta si veniturile nefiscale 97,8 la suta.Evolutii mai putin favorabile fata de nivelul anual estimat al veniturilor s-au inregistrat in cazul sumelor primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate, unde gradul de realizare a fost de 90,3 la suta”, reiese din documentul citat.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Constat cu DEZAMAGIRE ca INVESTITIILE PUBLICE sunt tot mai REDUSE

Potrivit raportului, incasarile bugetare au fost influentate atat de evolutiile economice, cat si de deciziile de politica fiscala adoptate, cum ar fi: cresterea salariului minim, majorarea salariilor in sectorul bugetar, cresterea punctului de pensie, majorarea cotei de contributii aferenta fondurilor de pensii administrate privat, precum si diminuarea cotei de contributii de asigurari sociale de stat si modificarea cuantumului accizelor.

In privinta cheltuielilor bugetare, acestea au totalizat 225,8 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 33,9 la suta din PIB si un grad de realizare fata de nivelul prevazut de 96,9 la suta.

“Din punct de vedere al gradului de realizare al programului anual, principalele categorii de cheltuieli bugetare au inregistrat urmatoarele evolutii: cheltuielile de personal 99,8 la suta, cheltuielile cu bunuri si servicii 94,5 la suta, cheltuielile cu dobanzile 103,6 la suta, cheltuielile cu subventiile 106,8 la suta, cheltuielile cu asistenta sociala 99,4 la suta, cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila 105,3 la suta”, se subliniaza in raport.

Potrivit documentului, structura economica a cheltuielilor a inregistrat o crestere a ponderii cheltuielilor de personal cu 0,9 puncte procentuale, fata de 2013, a cheltuielilor cu subventiile cu 0,3 puncte, dar si diminuari ale ponderii in cazul cheltuielilor cu bunuri si servicii, cu 0,3 puncte, cheltuielilor cu dobanzile, cu 0,5 puncte, a cheltuielilor aferente programelor cu finantare rambursabila, cu 0,1 puncte si in cazul cheltuielilor cu asistenta sociala cu 0,1 puncte procentuale.

Sursa foto: rol.ro