Michael Hayden, fost director NSA si CIA, a sustinut un discurs la BNR

Generalul Michael Hayden, fost director NSA si CIA, a sustinut astazi la BNR un discurs in care a precizat ca SUA fura informatii pentru a-si proteja cetatenii in timp ce China face acelasi lucru pentru a-i imbogati.

Fost director NSA si CIA, Michael Hayden, aflat in Romania pentru a da curs invitatiei primite din partea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut un discurs in care a vorbit despre securitatea cibernetica si despre colectarea de informatii. Michael Hayden a declarat, vineri, la Bucuresti, ca SUA fura informatii pentru a asigura securitatea cetatenilor sai, nu pentru a-i imbogati, asa cum face Beijingul. El a sustinut ca in lume sunt trei categorii de “pacatosi” in spatiul cibernetic: statele, gruparile infractionale si anarhistii. “Statele sunt foarte bune la asta. Al meu este. Am fost director al NSA si, din motive de strangere de informatii si impotriva unor tinte legitime, am furat informatii de la alte state.Asta nu ne pune pe picior de egalitate cu chinezii. Si chinezii fura lucruri. Si noi, americanii, furam. Dar o facem pentru a asigura securitatea cetatenilor nostri, nu o facem pentru a-i imbogati pe cetatenii nostri. Si asta este diferenta dintre noi si chinezi”, a spus Hayden, la dezbaterea “Intelligence and Cyber Security”.

“Cea de-a doua categorie sunt “gruparile infractionale”, destul de intalnite in fostul spatiu sovietic. Sunt formate dintr-o multime de “oameni talentati, care lucreaza pentru oricine ii plateste, pentru a fura lucruri sau pentru a distruge retele in numele altor persoane”, a adaugat, conform ziare.com, acesta. Al treilea grup este format din anarhisti si activisti, precum Guccifer, care “nu o fac pentru profit, ci o fac pur si simplu”. In opinia sa, cel mai periculos este cel de-al treilea grup.

Printre invitatii la conferinta sustinuta de Hayden la Bucuresti s-au aflat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, viceguvernatorul Adrian Vasilescu, ministrii Liviu Voinea si Mihnea Costoiu, consilierul prezidential Iulian Fota, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si senatorul PSD Mircea Geoana, precum si ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.

Sursa foto: georgetownvoice.com