Michael Zehaf-Bibeau, atacatorul din Ottawa, este fiul vicepresedintelui Comisiei pentru Imigranti. FOTO in articol

O imagine cu autorul atacului de la Ottawa a fost distribuita pe un cont de Twitter afiliat grupului terorist Stat Islamic in Irak si Siria (SIIS). Politia din Ottawa sustine ca un singur barbat inarmat a fost implicat in atacurile de miercuri din capitala canadiana, relateaza CTV News, in pagina electronica.

“Prezentam o imagine cu autorul atacului de la Ottawa”, a transmis joi dimineata contul de Twitter intitulat “Islamic Media”, afiliat grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant – SI/SIIS/SIIL), prezentand o fotografie a lui Michael Zehaf-Bibeau, un cetatean canadian convertit la islam, informeaza site-ul de stiri Breitbart.com.

“Islamul este o religie a dreptatii, a drepturilor si indatoririlor, nu o religie a pacii, tolerantei, ciocolatei si tandretei”, precizeaza “Islamic Media”, prezentand si drapelul grupului terosit Stat Islamic. La cateva ore dupa aceasta postare, Twitter a inchis contul numit “Islamic Media”.

Politia din Ottawa sustine ca un singur barbat inarmat a fost implicat in atacurile de miercuri din capitala canadiana, relateaza CTV News, in pagina electronica.

Citeste si: ATACURI ARMATE LA OTTAWA, INCLUSIV LA PARLAMENT. UN MILITAR SI UN ATACATOR AU FOST UCISI. FBI: GRUPUL TERORIST SI PLANUIESTE ATACURI IN SUA SI CANADA

Ofiterul de politie Marc Soucy a declarat ca in prezent nu mai este cautat niciun alt atacator, iar ancheta este in desfasurare. Atacatorul, Michael Zehaf-Bibeau, nascut in 1982 si cunoscut politiei din Montreal si Vancouver, a fost ucis intr-un schimb de focuri.

Michael Zehaf-Bibeau a crescut in estul Canadei, apoi a petrecut o perioada in Libia, dupa care s-a mutat in vestul Canadei, potrivit prietenului sau Dave Bathurst. Tatal sau, Bulgasem Zehaf, este un om de afaceri din Quebec care ar fi luptat in 2011 alaturi de rebelii din Libia. Mama sa, Susan Bibeau, este vicepresedintele unei divizii a Comisiei pentru Imigratie si Refugiati din Canada.

Bathurst a declarat ca l-a cunoscut pe Zehaf-Bibeau la o moschee din Burnaby, in urma cu trei ani. El a precizat ca la inceput prietenul sau nu parea sa aiba opinii extremiste sau inclinatii catre violenta, dar uneori prezenta o alta fata, tulburatoare. Bathurst a explicat ca Zehaf-Bibeau spunea uneori ca “diavolul este dupa el” si “vorbea adesea despre prezenta Shaytan (termen arab pentru diavoli si demoni) in lume”. “Cred ca era bolnav mintal”, a subliniat acesta.

Premierul Stephen Harper l-a descris pe atacator drept un terorist si a promis “dublarea” eforturilor antiteroriste. El a calificat acest atac, care a avut loc la o zi dupa ce un alt barbat convertit la islam a ucis un militar in Quebec, drept un complot inspirat de gruparea Stat Islamic, relateaza BBC News Online.

Citeste si: CANADA A RIDICAT NIVELUL DE ALERTA PRIVIND RISCUL DE ATENTATE

Michael Zehaf-Bibeau, in varsta de 32 de ani, a impuscat mortal un militar canadian, miercuri, la Memorialul eroilor din Ottawa, dupa care a deschis focul in sediul Parlamentului canadian, unde a fost neutralizat de agentii de securitate.

Potrivit unor surse americane, presupusul islamist se numeste Michael Joseph Hall, dar a preluat numele Michael Zehaf-Bibeau dupa convertirea la mahomedanism.

Premierul Canadei, Stephen Harper, l-a catalogat pe criminal drept un “terorist”, precizand ca este vorba de un complot inspirat de organizatia sunnita Stat Islamic. Guvernul Canadei sporise nivelul de alerta antiterorista inainte de atacurile de la Ottawa, dupa un incident islamist soldat cu doi morti. Un militant islamist a atacat cu masina, marti, doi militari canadieni, omorandu-l pe unul dintre ei. Atacatorul a fost ucis in schimbul de focuri cu politia. Ca reactie, Canada a sporit nivelul de alerta terorista de la nivelul “scazut” la “mediu”.

Potrivit Biroului Federal american de Investigatii (FBI), serviciile secrete interceptasera conversatii ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unitati militare din Statele Unite si Canada.