Micii romanesti, in legalitate. Vor putea fi vanduti si pe piata UE

Micii romanesti vor putea fi comercializati si pe piata Uniunii Europene. Acest fapt este posibil datorita celor 297 de voturi obtinute luni in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) care permit utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor.

In data de 20 februarie, votul din SCFCAH, comitetul permanent condus de Comisia Europeana (CE) si in care sunt reprezentate la nivel de experti statele membre, a fost amanat intrucat sapte state au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului nu s-au aflat decat cateva produse, printre care si micii romanesti.

Intrucat nu exista o majoritate calificata, acordarea acestei exceptii nu a mai fost supusa la vot, iar producatorii care urmau sa beneficieze de ea vor avea de asteptat pana in luna iulie.

Citeste si: Europa amana o decizie in cazul micilor romanesti

In conditiile in care nu se obtinea o majoritate, niciun procesator roman din industria carnii nu ar fi putut exporta mici in tarile UE, desi ar fi putut produce si comercializa in continuare pentru piata locala.

“Ma bucur ca micii romanesti au intrat in legalitate. Consider ca specificitatile culturale, traditionale si, de ce nu, culinare ale fiecarui stat membru nu trebuie pierdute in procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru inseamna Uniunea Europeana.

Multumim statelor membre si Comisiei Europene, care au inteles demersul Romaniei. Diplomatia romaneasca si-a facut excelent datoria”, a declarat luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, conform Agerpres.

In Romania se produc si se consuma anual aproximativ 22.000 de tone de mici, insa piata neagra reprezinta circa 70-80%.