Micul trafic de fontiera dintre Romania si Ucraina, reglementat printr-un acord bilateral

Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, si cel ucrainean, Andrii Descita, au parafat un acord privind micul trafic de frontiera care prevede ca persoanele care locuiesc pana la o distanta de 30 de kilometri de o parte si de alta a frontierei comune pot trece granita fara viza, in baza unui permis care se elibereaza contra sumei de 20 de euro.

Cei doi ministri au parafat acordul la sediul reprezentantei permanente a Romaniei la NATO, urmand ca acesta sa fie semnat la o data ulterioara. “Ceea ce cautam cu adevarat este libertatea de miscare, in special pentru cei din regiunea de frontiera. Si acesta este principalul nostru scop, sa asiguram o astfel de optiune pentru oamenii care traiesc de ambele parti ale frontierei romano-ucrainene pentru a avea mai putine probleme in a trece dintr-o parte in alta si a se vizita. Este parte a procesului nostru de integrare europeana si suntem foarte bucurosi ca intelegem amandoi ca acest lucru este important pentru oameni”, a declarat Andrii Descita, citat de Agerpres.

Titus Corlatean a catalogat momentul parafarii acordului privind micul trafic de frontiera drept “un pas inainte important in beneficiul liberei circulatii”. “Am mentionat in cadrul dezbaterilor la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina ca noi in Romania am simtit o schimbare clara de atitudine din partea noului guvern ucrainean in relatia bilaterala cu tara noastra, pentru ca a fost posibil sa semnez la Kiev impreuna cu omologul ucrainean un acord bilateral in domeniul cresterii masurilor de incredere, in domeniul securitatii de o parte si de alta a frontierei, lucru care nu a fost posibil aproape 14 ani. Iar astazi am fost in masura, dupa ce am accelerat negocierile care fusesera inghetate o perioada ceva mai lunga de timp, sa putem parafa, sa facem ultimele proceduri tehnice in vederea unei viitoare apropiate semnari a acestui acord care este extrem de benefic pentru cetatenii de o parte si de alta a frontierei comune, 30 pana la maxim 50 de kilometri, atat pentru ucraineni cat si pentru romani, iar in Ucraina inclusiv pentru cetatenii ucraineni de origine romana”, a declarat Corlatean.

El a precizat ca si-ar dori ca documentul sa poata fi semnat cat mai curand “intr-un loc simbolic extrem de important pentru ambele parti, la Cernauti”.

Potrivit ministrului Corlatean, de prevederile acordului ar putea beneficia peste un milion de ucraineni, in care sunt inclusi si etnicii romani.

Citeste si: Traficanti de tigari, retinuti dupa ce au aruncat cu pietre in politistii de frontiera

De prevederile acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin trei ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei, carora li se adauga si sotul/sotia sau copiii minori sau majori aflati in intretinere. Persoanele in cauza pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza unui permis de mic trafic de frontiera, a carui eliberare costa 20 de euro, fiind insa gratuit in cazul pensionarilor, al minorilor si al persoanelor cu handicap. Permisul poate fi eliberat de autoritatile competente din cele doua tari in maxim 60 de zile de la depunerea cererii de catre persoanele care beneficiaza de prevederile acordului.

Aceste persoane pot trece frontiera romano-ucraineana nu numai prin punctele de trecere deschise traficului international, ci si prin punctele speciale deschise pentru micul trafic de frontiera.

Sursa foto: mae.ro