MIGRATIA INVERSA. De ce MUSULMANII din OCCIDENT ajung in ISIS si cum poate fi oprit acest fenomen – ANALIZA

Fenomenul MIGRATIEI catre SIRIA pentru a mari numarul luptatorilor din cadrul STATUL ISLAMIC a devenit un subiect pentru presa internationala, dupa ce adolescenta austriaca, SABRA KESINOVIC (17 ani), care devenise fata propagandei ISIS a fost omorata in bataie de jihadisti in timp ce voia sa fuga din capitala de facto a teroristilor, orasul sirian Raqa.

De ce ajung oamenii din Occident sa migreze in SIRIA? De ce vor cetateni ai Europei sa mareasca randurile STATUL ISLAMIC? Ce concluzii putem trage din aceste gesturi extreme ale MUSULMANILOR din Europa de a se autopropune unei organizatii care respinge total valorile Occidentului? La toate aceste intrebari au incercat sa raspunda o serie de specialisti, pornind de la o comparatie cu cei care emigrau in tarile COMUNISTE in perioada Razboiului Rece.

Potrivit unor estimari, aproximativ 4.000 de persoane si-au parasite locuintele in Occident pentru a migra spre ISIS. Multi au devenit jihadisti in speranta de a deveni martiri. Un numar destul de mare, mai mult 550 de FEMEI, au emigrat catre STATUL ISLAMIC pentru a deveni mame si a creste urmatoarea generatie de ”LEI AI JIHADULUI”. Alti migrant au plecat pentru a-si oferi serviciile medicale, si altii sa ajute organizatia terorista in orice mod posibil. Motivatia lor este la fel de mixta ca si profilurile lor. Acesti pelerini reprezinta o gama larga de oameni, de la fosti violatori si criminali, la bunici sau studenti exemplari.

CITESTE SI: CINE ESTE si CE VREA STATUL ISLAMIC – ANALIZA

Instrainarea lor fata de societatea occidentala si forta cu care cred intr-un sistem alternative mult superior acestuia sugereaza faptul ca acesti oameni au aceleasi motivatii ca persoanele care au parasit Occidentul si au trecut in tarile comuniste in timpul Razboiului Rece. Potrivit sociologului american Paul Hollander, care poveste experientele acestor oameni in cartea sa Political Pilgrims, acest tip de oameni nu sunt neinteligenti, ci mai degraba naivi. Sociologul considera ca acesti oameni au vrut sa fie pacaliti de societatea pe care o vizitau. El crede ca acest lucru s-a produs din punct de vedere psihologic, pentru ca aveau nevoie sa creada in existenta unui sistem social perfect care exemplifica idealurile lor cele mai extreme, dar si demonstra cele mai grave abateri pe care le contestau la societatile lor de bastina.

„Cand imaginatia nu gaseste satisfactie in realitatea existenta, cauta refugiu in constructia unor locuri si perioade imaginate”, spune sociologul Karl Mannheim in introducerea cartii lui Hollander. Recenta migratie catre ISIS, ca si cea a pelegrinilor politici din perioada Razboiului Rece, se bazeaza in mod clar pe acest tip de gandire in care dorinta este pusa inaintea ratiunii.

CITESTE SI: VIDEO. CEL MAI MARE COSMAR AL STATULUI ISLAMIC. ABU AZRAEL, UCIGASUL DE TERORISTI

In aceasta luna s-a confirmat ca o familie de 12 persoane din orasul englezesc Luton, inclusiv un bebelus si doi bunici a plecat in Siria, potrivit BBC. Este a doua familie britanica ce face acest drum, catre STATUL ISLAMIC din luna mai a acestui an. Printr-un comunicat de presa familia isi explica motivatia pentru care a ales sa plece din Regatul Unit pentru a se alatura ISIS.

”Niciunul dintre noi nu a fost fortat impotriva vointei noastre. Am ajuns pe un taram lipsit de coruptia si oprimarea legilor facute de om, in care un MUSULMAN nu este persecutat pentru ca isi practica religia. In care un parinte nu sta cu teama ca isi va pierde copiii in fata unei societati immoral. In care batranii si bolnavii nu pier in agonia de a tolera lupta de clase sau discriminarea rasiala”, se arata in comunicatul de presa.

CITESTE SI: ADOLESCENTA AUSTRIACA, IMAGINEA PROPAGANDEI ISIS, A FOST OMORATA IN BATAIE DE JIHADISTI

In ciuda faptului ca acest comunicat ar putea fi fabricat si cu siguranta serveste scopuri propagandistice, acesta reflecta cu acuratete sentimentele exprimate de migrantii occidentali care au facut drumul spre SIRIA si care au ras pe platformele de social media ca ar fi fost ”spalati pe creier” de ISIS. Mai mult indica doua teme care stau la baza mentalitatii migrantilor occidental: instrainarea si speranta utopica.

Proiectul CALIFATULUI ISIS ofera o alternativa utopica la societatea seculara occidentala celor care se simt inutili, corupti spirituali, plictisiti si lipsiti de insemnatate, care nu se vad valorosi pentru societatile din care fac parte. CALIFATUL promite salvarea si un scop pentru acesti oameni prin angajamentul total fata de cauza sacra. ”Nu cred ca exista ceva mai bun decat sa traiesti in tinutul CALIFATULUI. Nu traiesti sub oprimare, nu esti condus de kuffar (necredinciosi). Nu avem nevoie de democratie. Tot ce avem nevoie este SHARIA”, explica un jihadist britanic intr-un video postat pe internet anul trecut.  

De asemenea, postarile pe social media ale FEMEILOR care s-au alaturat STATULUI ISLAMIC arata instrainarea acestora fata de societatea occidentala si supararea fata de injustetea cu care comunitatea MUSULMANA este tratata in lume, alaturi de o incredere deplina in CALIFAT si un puternic simtamant religios.

Astfel devine clar ca gesturile acestor persoane sunt justificate de coruptia si oprimarea perceputa, dar si de dorinta unei societatii utopice eliberate de perversitatea secularismului cum promite STATUL ISLAMIC. Astfel se explica de ce migrantii occidentali ignora sau minimalizeaza muntele de dovezi incriminatoare la adresa ISIS si risca orice pentru a se alatura CALIFATULUI.

CITESTE SI: Scurt ghid al RAZBOIULUI CIVIL din SIRIA. ACTORI. CAUZE. (Lipsa de) SOLUTII – INFOGRAFIE 

In Marea Britanie, unde premierul David Cameron a introdus recent o strategie antiterorista, dezbaterile cu privire la ISIS si metodele lor de recrutare s-au polarizat in doua tabere. Pe de o parte autoritatile britanice sustin ca cei recrutati de ISIS sunt victime ale propagandei teroristilor. Pe de alta parte activistii de drepturile omului si academicienii considera la fel ca cei care ajung in randurile STATUL ISLAMIC sunt victime, dar ale politicilor si actiunilor opresive ale statului, nu ale gruparii teroriste. Totusi, ambele tabere ignora motivatiile care stau la baza radicalizarii si dorintei migrantilor de a se alatura ISIS.

Christina Nemr, consultant american pe probleme de contraterorism, considera ca cea mai mare problema cu privire la recrutarile ISIS sta in faptul ca trebuie sa ii faci pe migranti sa isi regandeasca opinia fata de CALIFAT. Problema e sa le oferi narativa potrivita pentru acesti oameni pentru ca este posibil ca, la un nivel psihologic, cei care doresc sa devina membri STATUL ISLAMIC se lasa intentionat pacaliti de organizatie. Acestia dau la o parte informatiile amenintatoare in favoarea celor care confirma propriile lor convingeri.

CITESTE SI: CUM PRODUCE STATUL ISLAMIC (DAESH) MILIARDE DE DOLARI

Specialistii apreciaza ca este foarte dificil sa ii faci pe cei inca nehotarati sa stea departe de ISIS. Dar este si mai greu sa ii atragi pe cei care, din cauza idealismului si instrainarii fata de propriile lor societati, vor sau au nevoie sa vada un ideal in STATUL ISLAMIC.

Sursa: The Atlantic