MIHAI STURZU este NEMULTUMIT: SCRISOARE DESCHISA pentru LIDERII PSD

Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social Democrat (TSD),  nemultumit de rezultatele alegerilor , dar si de miscarile de ultima ora din formatiunea politica din care face parte a transmis o scrisoare deschisa catre liderii PSD, dar si catre electorat.  Mihai Sturzu are si o serie de propuneri pentru sefii sai:

”Dragi prieteni,

Sunt Mihai Sturzu de la Tineretul Social-Democrat, fost Mihai Sturzu de la Hi-Q. Am intrat in PSD acum 4 ani, ma credeti sau nu – in ideea ca pot schimba ceva in politica romaneasca si ca voi reusi sa aflu ce trebuie sa insemne, astazi, stanga. Politicienii nu sunt prea iubiti in Romania, iar electoratul are destule motive sa nu-i iubeasca.

Am stiut bine, in momentul in care m-am decis sa intru in politica, ca nici eu nu voi fi iubit. Pe undeva, am decontat, in PSD, toata dragostea pe care am primit-o de la publicul Hi-Q, in toti cei 18 ani cat am fost impreuna in trupa. Dar nu-mi pare rau deloc. Cred ca exista o vreme pentru orice. Va povestesc despre mine insumi pentru ca sa intelegeti ca PSD-ul a fost, pentru mine, o alegere constienta.

Stiu ca se spune ca in politica intri pentru bani si alte privilegii, dar eu aveam o meserie, muzica, cea care mi-a produs destule satisfactii, bani si mai ales alte impliniri. Eu nu am intrat in PSD pentru bani, am intrat in PSD pentru altceva. Era limpede, de la inceput, ca intr-o organizatie de proportiile PSD, trebuie sa joci dupa regulile ei, iar asta, oricum s-ar vedea din afara partidului, nu e neaparat o constrangere.

Dar, cum spuneam, ma intereseaza sa stiu ce inseamna stanga, azi. Partidul din care fac parte, PSD, tocmai a pierdut alegerile prezidentiale, cu Victor Ponta, dupa un scrutin in care a obtinut cele mai multe voturi din anii ’90 incoace. Nu evit s-o spun: a pierdut. Dar a pierdut nu fiindca adversarul a fost mai bun – cu tot respectul pentru oponentii nostri politici si presedintele ales, Klaus Iohannis -, ci fiindca la urne au aparut, de nicaieri, milioane de romani care au nevoie de o schimbare. Ce i-a adus la urne?

CITESTE SI: MIHAI STURZU, liderul TSD, incearca sa-si salveze postul ATACANDU-L pe MARIAN VANGHELIE. FOTO 

Eu cred ca, in esenta, i-a adus o dorinta de schimbare a tuturor obiceiurilor politice din ultimii ani, o dorinta de a fi reprezentati mai mult de politica decat au fost pana acum, o dorinta de a nu mai fi deranjati de scandalul politic omniprezent in ultimii 10-15-25 de ani. Dar in aceasta infrangere exista si o victorie. Contrar a ceea ce stim si noi si stiu si adversarii nostri, Romania tanara, educata, cu venituri peste medie, urbana e interesata de politica si e dispusa sa mearga la urne.

In tot timpul cat am fost in PSD, am incercat sa iau pulsul acestei Romanii, din care simt ca fac parte, in ciuda optiunii mele pentru PSD. Am optat pentru PSD acum patru ani de zile, nu am nicio intentie si niciun motiv sa-mi schimb optiunea, chiar daca partidul din care fac parte trece prin vremuri grele. Stiu ce inseamna stanga pentru aceasta Romanie. In primul

si in primul rand, pentru aceasta Romanie stanga e accesul la o profesie si, in general, o viata care sa-ti permita sa-ti pui in valoare propriile talente si abilitati. Asta inseamna, de exemplu, un sistem de educatie mai bun, mai atragator si mai adecvat la nevoile societatii decat cel pe care il avem acum. Inseamna acces la Internet – si, cu mobilul in buzunar si vitezele pe care le avem in marile orase, ne vine greu sa credem ca in Romania gradul de penetrare e in jurul a 50%, mai putin decat in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Stanga de azi, cea pe care mi-o doresc, inseamna acces la politica, la procesul de decizie din stat. Inseamna acces la vot: cea mai mare greseala pe care guvernul nostru, al PSD, a facut-o pe 16noiembrie a fost ceea ce s-a intamplat la sectiile din diaspora. Electoratul nu ne-a iertat pentru asta si a avut dreptate sa nu ne ierte.

Pentru mine, ca deputat, toate aceste lucruri inseamna, in primul rand, legi. Am facut o astfel de lege, legea voluntariatului, cea care a fost promulgata in vara aceasta. Datorita ei, tinerii care lucreaza ca voluntari in organizatiile civice vor avea fisa de post, ceea ce inseamna ca vor castiga experienta profesionala reala in timpul voluntariatului. Aceasta experienta este luata drept experienta profesionala in orice interviu pentru angajare, conform acestei legi.

In timp ce Camerele Parlamentului isi pierd timpul cu discutii sterile, politicianiste, in societate apar o multime de idei de acest tip, idei care nu ajung pe ordinea noastra de zi. Fiindca mi se pare ca nu ascultam suficient de mult electoratul, eu am facut acest lucru si am gasit:

Dreptul la conectivitate: exista un site, pe nume internetworldstats.com, care spune ca gradul de penetrare al Romaniei e de 49,8%, la 31 decembrie 2013. Exista mai multe statistici pe aceeasi tema, dar in orice caz, stiti ce penetrare are Internetul in Albania, dupa acelasi site? 60,1%. In Muntenegru? 56,8%. Va dati seama ce inseamna asta, e vorba de tari candidate la Uniunea Europeana. Voi propune o initiativa legislativa care sa ofere romanilor acces gratuit la internet, in virtutea dreptului la informare al oricarui cetatean.

Legea partidelor politice: exista o initiativa in afara parlamentului, conform careia un partid ar putea fi infiintat doar de trei persoane. In momentul de fata, piata partidelor politice e blocata de numarul imens de membri necesari pentru infiintarea unei noi formatiuni: 25.000. Stiu ca aceasta initiativa este sustinuta si de Monica Macovei, dar este o intiativa pe care a acceptat-o si candidatul Victor Ponta si, cel mai important, e o initiativa a romanilor din afara partidelor, pe care, spuneam, trebuie sa-i auzim. In cateva zile, voi depune in Parlament aceasta initiativa legislativa!

Legea votului prin corespondenta sau a votului electronic: din nou, nu e vorba de o initiativa PSD, dar daca PSD isi poate spala cu ceva obrazul, dupa 16 noiembrie, ar trebui sa fie principalul promotor al unei asemenea initiative. Si nu e vorba de imaginea PSD aici: s-a dovedit ca Romania tanara e dispusa sa stea in frig cate 10 ore, ca sa voteze. Ce-ar fi sa-i mijlocim, cum spuneam, accesul?

CITESTE SI: Mihai Sturzu (TSD): PONTA va deveni cel mai tanar presedinte din UE 

Acestea sunt doar trei idei pe care le-am cules din jurul meu. Nu sunt proiecte de lege ingropate prin vreun sertar al comisiilor parlamentare, nu sunt initiative de partid. Dar sunt trei probleme, mari, ale romanilor. Ele reflecta o atitudine pe care stanga in care eu cred trebuie sa o adopte. Vrem un stat mai puternic, mai implicat, mai dispus sa aduca reguli si institutii acolo unde ele nu exista. Nu vrem un stat minimal, neoliberal, in care se descurca fiecare pe cont propriu. Vrem o stanga care sa isi piarda mai putin timp in discursuri, dar care sa preia, pragamatic, mai multe din ideile pe care le vedem in jurul nostru. Vrem o stanga care sa vorbeasca mai mult cu tinerii educati (dar si cu tinerii care isi doresc o educatie si nu si-o permit), cu cei exploatati de patronate private si inca prea putin reprezentati. Vrem o stanga care sa nu se teama sa se delimiteze de cei care ii afecteaza credibilitatea.

Cui si de ce spun toate aceste lucruri? Le spun colegilor de partid, dar le spun si alegatorilor. Si le mai spun asta si prietenilor mei, din lumea reala, cea in care politica este inca privita ca un lucru rau, ca o sursa de coruptie si ca o povara pentru societate.

PSD este, in continuare, cel mai mare partid din Romania, asta o stiu si pesedistii, si alegatorii fara carnet de partid, chiar cei care nu au votat PSD si candidatul lui. PSD-ul are o serie intreaga de probleme interne, incepand cu prezenta coruptilor in primele esaloane, dar ele ne privesc in primul rand pe noi, membrii de partid.

Sa nu uitam, insa, de lucrurile asupra carora societatea romaneasca, si in primul rand Romania tanara, neinregimentata, are ceea ce se poate numi un consens. Construind pe acest consens vom fi si mai mult decat suntem”, a notat Mihai Sturzu, in scrisoarea sa.

Sursa foto: realitatea.net