Mihai Sturzu propune o lege noua pentru drepturile de autor

Artistii sunt nemultumiti de faptul ca nu primesc bani pentru drepturile de autor. Ei au venit, ieri, la Parlament unde au participat la o dezbatere organizata de deputatul PSD Mihai Sturzu si au discutat despre posibilitatea de a elabora o noua lege care sa reglementeze drepturile de autor si care sa rezolve problemele din sistem.

Mihai Sturzu a propus ca noua lege sa prevada existenta, pentru fiecare categorie de drepturi de autor, a unui organism de gestiune colectiva (OGC) care sa detina rolul de colector principal, in baza numarului de membri pe care ii are, mentinand posibilitatea de a exista si colectori secundari.

Deputatul social-democrat a mai propus si introducerea unui sistem de alegeri democratic a conducerilor OGC, bazat pe reprezentativitate. Potrivit lui Sturzu, reprezentativitatea in conducerea OGC ar trebui sa fie similara celei din Consiliul de Administratie al unei asociatii private, in care numarul de voturile detinute corespunde procentului de actiuni.

Astfel, artistii care au adus cei mai multi bani in OGC vor fi cei cu cele mai multe voturi si vor avea posibilitatea de a influenta decizia in conducerea OGC.

Sturzu a mai propus crearea unei amprente digitale pentru fiecare piesa, astfel incat drepturile de autor sa fie colectate si redistribuite autorului in baza evidentei stricte a difuzarii acelei piese.

La dezbaterea de la Parlament au participat, printre altii, CRBL, Mihai de la Bere Gratis, Zoli de la Siste sau Kamara de la Alb si Negru.