MIHAI VOICU: PNL SUSTINE aprobarea cererii de REEXAMINARE a LEGII FINANTARII PARTIDELOR

PNL SUSTINE aprobarea cererii presedintelui KLAUS IOHANNIS de REEXAMINARE a LEGII FINANTARII PARTIDELOR si campaniilor electorale, care presupune corecturi in sensul cresterii transparentei, se arata intr-un comunicat remis vineri presei de vicepresedintele formatiunii politice MIHAI VOICU.

“PNL subliniaza ca cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis nu pune in discutie principiile fundamentale ale Legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, ci implica necesitatea unor corecturi in sensul cresterii transparentei si a unui control mai strict cu privire la fondurile publice si, prin urmare, nu putem decat sa fim de acord cu solicitarea sefului statului”, se spune in comunicat.

Citeste si: IOHANNIS, despre LEGEA FINANTARII PARTIDELOR: SCHIMBAREA nu se poate face fara TRANSPARENTA

“PNL sustine aprobarea cererii de reexaminare si, chiar daca suntem minoritari in comisia de Cod electoral, suntem convinsi ca si celelalte partide o vor sprijini. In acest sens, PNL cere urgentarea reanalizarii acestei legi in contextul in care in data de 15 aprilie este convocata urmatoarea sedinta a comisiei”, mai adauga MIHAI VOICU.

Totodata, PNL atrage atentia ca LEGEA FINANTARII PARTIDELOR si a campaniilor electorale a fost unul dintre actele normative pentru care formatiunile politice s-au angajat sa fie adoptate in aceasta sesiune parlamentara cu ocazia consultarilor de la Palatul Cotroceni din luna ianuarie.

Potrivit lui MIHAI VOICU, PNL considera ca, alaturi de votul prin corespondenta, revizuirea sistemului de alegere a parlamentarilor si alesilor locali, infiintarea si functionarea partidelor politice, reforma sistemului de finantare este “esentiala pentru se ajunge la un nou mod de a face politica”.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS SOLICITA REEXAMINAREA LEGII FINANTARII PARTIDELOR

MIHAI VOICU mai arata ca PNL a propus ca finantarea partidelor sa se realizeze in bareme limitate cu decontarea de la bugetul de stat tocmai pentru a rupe definitiv legaturile necurate intre candidat si sponsor, care sunt suspectate, pe buna-dreptate, de opinia publica. “Aceasta solutie este preluata din practica mai multor state europene. Ratiunea este aceea de a limita cheltuielile exacerbate din campaniile electorale si, in acelasi timp, de a interzice orice fel de practica de mita electorala. Credem ca intr-o discutie mult mai atenta asupra legii finantarii campaniilor, cu participarea efectiva a ONG-urilor interesate de aceasta tema, putem avea o solutie legislativa mult mai buna, care sa nu mai ridice nimanui semne de intrebare”, se mai spune in text.

Sursa foto: epochtimes-romania.com