Mihail Hodorkovski a sustinut prima conferinta de presa dupa deceniul petrecut in detentie

Mihail Hodorkovski, fostul magnat rus si oponent cunoscut al presedintelui Vladimir Putin, a fost eliberat din inchisoare dupa aproape un deceniu petrecut in spatele gratiilor. Hodorkovski a plecat imediat in Germania acolo unde are viza valabila pentru un an, el sustinand, duminica, o prima conferinta de presa in care a dezvaluit conditiile in care a obtinut gratierea din partea Kremlinului, dar si ceea ce va face in continuare.

Iata care au fost principalele declaratii facute de Mihail Hodorkovski in timpul conferintei de presa sustinuta la unul dintre muzeele din Berlin:

“Din punct de vedere juridic, condamnarea mea in civil in primul caz nu a fost ridicata. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari si, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu sa nu pot primi autorizatia de a parasi tara”, a declarat Hodorkovski la Berlin, in fata jurnalistilor rusi, potrivit agentiei Interfax.

“Nu am avut o optiune de a ramane in Rusia in momentul eliberarii”, a declarat Hodorkovski afirmand ca gardienii penitenciarului l-au insotit “pana la inchiderea usii avionului” care l-a dus la Berlin.

“Am scris in documentele mele ceea ce nu am incetat sa spun public: nu ma voi angaja in politica si nu ma voi lupta pentru restituirea activelor Iukos”, fostul sau grup petrolier, a declarat Hodorkovski.

“Autoritatile (ruse) pot spune onest ca nu voiau sa ma trimita in exil si ca eu am cerut acest lucru. Dar cunoscand realitatea rusa, se intelege perfect ca voiau ca eu sa parasesc tara”.

“Obiectiv, nu ma voi intoarce (in Rusia) decat daca voi fi sigur ca pot sa plec daca va fi nevoie”, a mai adaugat el.

“Daca as avea nevoie de bani, m-as lansa in afaceri, dar am cu siguranta suficient pentru a trai”.

“Nu cumpar cluburi de fotbal”, a declarat el, intr-o aluzie la un alt oligarh rus, Roman Abramovici, un apropiat al Kremlinului si proprietarul clubului londonez Chelsea.

Candva cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost incarcerat in 2003, imediat dupa arestarea in baza unor acuzatii de frauda si evaziune fiscala. A fost condamnat in doua procese pe care criticii Kremlinului le-au calificat drept motivate politic ca pedeapsa pentru contestarea regimului Putin.

Compania Yukos a fost rupta si vanduta dupa arestarea sa. Principalele active au ajuns in mainile companiei petroliere de stat Rosneft, care este in prezent cel mai mare producator din Rusia si este condusa de un apropiat al lui Putin, Igor Sechin.

Hodorkovski, a carui mama este bolnava si care a spus ca a solicitat gratierea pentru motive familiale, a declarat ca se va intoarce in Rusi doar daca este sigur ca ar putea pleca din nou in orice moment.

Sursa foto: telegraf.rs