MIHAIL SAAKASVILI, fost presedinte al Georgiei, numit consilier al lui PETRO POROSENKO

Fostul presedinte georgian MIHAIL SAAKASVILI a fost numit consilier al presedintelui ucrainean PETRO POROSENKO, a anuntat sambata administratia prezidentiala de la Kiev, citata de AFP.

MIHAIL SAAKASVILI va avea ca principala sarcina conducerea Consiliului consultativ international pentru reforme, organism care trebuie sa elaboreze propuneri pentru implementarea de reforme in Ucraina, tara ce se confrunta cu dificultati economice semnificative, amplificate de conflictul armat cu separatistii sprijiniti de Rusia.

CITESTE SI: Acordul de la Minsk este in pericol, Rusia si-a intensificat ofensiva, sutine Petro Porosenko 

‘Mihail va deveni reprezentant al Ucrainei in strainatate si in acelasi timp reprezentant al comunitatii internationale in Ucraina’, se mai arata in comunicatul semnat de presedintele Porosenko. ‘Nu vom putea sa castigam daca nu vom construi astazi o noua Ucraina si nu vom adopta noi reforme’, a afirmat la randul sau fostul presedinte georgian, tot intr-un comunicat.

MIHAIL SAAKASVILI a devenit presedinte al Georgiei in anul 2003 in urma ‘Revolutiei Trandafirilor’, care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Sevarnadze. In cei zece ani cat a condus aceasta tara, el a fost criticat pentru stilul sau autoritar, dar mai ales pentru razboiul pe care l-a pornit impotriva Rusiei in anul 2008 si care s-a incheiat in numai cateva zile cu o infrangere dezastruoasa a armatei georgiene.

Dupa ce partidul sau, Miscarea Nationala Unita, a pierdut alegerile legislative din anul 2012 in fata coalitiei ‘Visul Georgian’, zeci de fosti oficiali din administratia sa au fost arestati si urmariti penal pentru abuz de putere sau coruptie. Dupa ce si-a incheiat ultimul mandat prezidential in noiembrie 2013 (si scrutinul prezidential fiind castigat tot de coalitia Visul Georgian), Saakasvili a parasit Georgia.

CITESTE SI: SUA: Insurgentii prorusi au mai mult ARMAMENT decat unele state membre NATO 

In septembrie 2014, el a fost inculpat de justitia georgiana pentru abuz de putere si folosirea excesiva a fortei in reprimarea manifestatiilor din anul 2007, fiind emis si un mandat international de arestare pe numele sau. Saakasvili considera insa ca actiunile judiciare impotriva sa sunt motivate politic, opinie impartasita de Statele Unite si de Uniunea Europeana, care au avertizat autoritatile de la Tbilisi ca justitia nu trebuie supusa ingerintelor politice.

MIHAIL SAAKASVILI nu este primul strain care primeste o functie in administratia ucraineana. Anul trecut, o americanca fosta colaboratoare a Departamentului de Stat de la Washington si un lituanian, care a condus un fond suedez de investitii, au primit portofoliul finantelor si, respectiv, pe cel al economiei in executivul de la Kiev.

CITESTE SI: MAREA BRITANIE a vandut armatei din UCRAINA blindate usoare 

Sursa foto: ria.ru