MIHAIL VLASOV este URMARIT PENAL intr-un nou dosar pentru SANTAJ

Fostul presedinte al CCIR, MIHAIL VLASOV, s-a prezentat joi la DNA, pentru a da declaratii in dosarul in care fiica sa VANDA VLASOV a fost pusa sub invinuire, pentru ca ar fi cerut de la doua angajate de la Curtea de Arbitraj adeverinte care sa fie folosite in instanta de tatal sau.

UPDATE 13.26: Mihail Vlasov este urmarit penal intr-un nou dosar pentru santaj.

Potrivit unui comunicat de presa, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus, in dosarul in care este cercetata si VANDA VLASOV, efectuarea urmaririi penale si fata de VLASOV MIHAIL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de SANTAJ.

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile care contureaza o astfel de infractiune.

Potrivit sursei citate, la data de 5 mai 2014, MIHAIL VLASOV, “folosindu-se de un inscris olograf, l-a amenintat pe presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), prin darea in vileag a unei prezumtive fapte de coruptie ce ar fi compromitatoare pentru acesta, in scopul de a dobandi pentru sine un folos nepatrimonial, constand in evitarea tragerii la raspundere penala pentru faptele penale savarsite in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, aspecte sesizate de noua conducere a institutiei organelor de urmarire penala.

“Concret, la data de 5 mai 2014, presedintele interimar al CCIR a fost contactat telefonic de VLASOV VANDA, fiica lui VLASOV MIHAIL (care este inculpat, trimis in judecata in alta cauza) care, in aceeasi zi, i-a inmanat un plic «sigilat», comunicandu-i ca este din partea tatalui ei. Plicul continea o scrisoare olografa scrisa si semnata de VLASOV MIHAIL. Destinatarul afirma ca, dupa citirea scrisorii, s-a simtit amenintat, in sensul ca i s-a creat o stare de temere, atat pentru sine cat si pentru familia sa, mai ales ca la finalul scrisorii era specificat «n-as vrea sa sufere si copiii altuia»”, se mai arata in comunicat.

Anterior primirii scrisorii de amenintare, destinatarul, presedintele interimar al CCIR ar fi fost contactat telefonic de mai multe ori de catre VLASOV MIHAIL care i-ar fi spus, sub diverse forme, ca „nu este bine ce face”, cu referire exacta la activitatea acestuia in cadrul si in exercitiul functiei pe care o detine la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, se mai arata in text. In opinia presedintelui interimar, aceste amenintari directe ar fi in legatura cu demersurile facute de forurile de conducere din CCIR dupa demiterea din functia de presedinte a lui VLASOV MIHAIL, privind atragerea raspunderii penale si patrimoniale a acestuia pentru faptele comise in timpul mandatului sau.

“La data de 15 mai 2014, lui MIHAIL VLASOV i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile din prezentul dosar, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se mai spune in comunicat.

MIHAIL VLASOV a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 11.45 si nu a dorit sa faca declaratii.

Potrivit unor surse judiciare, MIHAIL VLASOV, aflat in arest la domiciliu, a fost citat de anchetatori sa vina la DNA pentru a da declaratii in dosarul in care VANDA VLASOV este urmarita penala pentru instigare la fals intelectual.

Citeste si: VANDA VLASOV este URMARITA PENAL pentru FALS. UPDATE

VANDA VLASOV a fost miercuri la DNA, procurorii aducandu-i la cunostinta ca a fost inceputa urmarirea penala pe numele ei, pentru ca a pus doua angajate ale Curtii de Arbitraj International sa ii dea adeverinte, care nu au fost avizate si de conducerea institutiei, documente care au fost folosite de Mihail Vlasov in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie.

Citeste si: MIHAIL VLASOV a fost eliberat si se va afla in arest la domiciliu in locuinta sa din Iasi. UPDATE

In acelasi dosar sunt urmarite penal DANIELA DOMNICA POP, asistent arbitral sef adjunct in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, si CASSANDRA CHIRILA, secretara la aceeasi institutie pana la 12 mai, ambele fiind acuzate de savarsirea infractiunilor concurente de favorizare a faptuitorului si fals intelectual.

Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul din 7 aprilie, MIHAIL VLASOV a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru trafic de influenta, retinandu-se ca, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la data de 13 martie 2014, a pretins unui om de afaceri, denuntator in cauza, suma de un milion de euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 de euro, la 18 martie. MIHAIL VLASOV i-ar fi spus omului de afaceri ca are influenta asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International si poate interveni astfel incat acestia sa pronunte o hotarare arbitrala favorabila acestuia.

Sursa foto: romaniatv.net