MIHNEA COSTOIU: Noile acte normative NU PERMIT accesul fara Bacalaureat la studiile superioare

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a facut vineri mai multe precizari cu privire la impactul Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, asupra sistemului educational.

Astfel, Costoiu a precizat ca cele doua documente nu modifica in niciun fel conditiile de acces la studiile superioare. “Conditia esentiala, respectiv promovarea examenului de Bacalaureat, ramane fundamentala pentru admiterea absolventilor de liceu la cursurile organizate de universitatile de stat sau de cele private”, a spus Costoiu.

Citeste si: Ministrul Educatiei avertizeaza: Nimeni nu se poate inscrie la facultate fara diploma de Bacalaureat

Ministrul a aratat, de asemenea, ca legea nu face nicio mentiune cu privire la “echivalarea” anilor de studiu din cadrul colegiilor. “Legislatia in vigoare nu permite sub nicio forma echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaratie in acest sens este speculativa si lipsita de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, alaturi de Hotararea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor, fac imposibile si ilegale aceste asertiuni”, a declarat minsitrul.

Citeste si: ACL solicita DEMISIA ministrului Educatiei

Costoiu a aratat de ce functionarea colegiilor postliceale in cadrul universitatilor reprezinta o solutie pentru sistemul educational romanesc. „Tendinta sistemelor de educatie europene este de a incuraja invatamantul tertiar nonuniversitar. Exista domenii si specializari, mai ales cele tehnice, unde universitatile au resursele de infrastructura si resursele umane pentru a instrui absolventi de liceu. Atentie, este vorba de obtinerea unor calificari care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi”, a mai declarat MIHNEA COSTOIU.

Sursa foto: epochtimes-romania.com