MIHNEA COSTOIU: Romania va detine o PARTE din Statia Spatiala Internationala

Romania s-a alaturat partenerilor europeni in doua programe ale Agentiei Spatiale Europene (ESA) de importanta strategica – Statia Spatiala Internationala (ISS) si dezvoltarea rachetei Ariane 6 – a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, MIHNEA COSTOIU.

Potrivit acestuia, decizia a fost luata in cadrul Consiliului Ministerial al Agentiei Spatiale Europene (ESA), desfasurat marti in Luxemburg.

“Prin implicarea tarii noastre, oferim industriei spatiale din Romania oportunitatea de a se inscrie in cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum si o rampa de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea Romaniei in acest program, alaturi de doar alte 11 State Membre, demonstreaza ca tara noastra are deja capacitati industriale competitive”, a afirmat MIHNEA COSTOIU, prezent la eveniment.

Citeste si: NASA vrea sa trimita OAMENI PE MARTE in 2035

In cadrul consiliului, reprezentantii celor 20 de state membre ale ESA, printre care si Romania, au stabilit planurile de actiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C si Ariane 6.

Alta decizie importanta in ceea ce priveste Romania este implicarea, alaturi de statele europene, in finantarea Statiei Spatiale Internationale. Prin intrarea in programul ESA dedicat Statiei Spatiale, Romania devine co-proprietar al Statiei, alaturi de celelalte state europene, precum si de partenerii internationali (SUA, Canada, Rusia si Japonia).

“Implicarea Romaniei in aceste programe este o dovada a faptului ca potentialul romanesc in cercetare si inovare incepe sa produca rezultate concrete si ca investitiile in acest domeniu sunt legitime si justificate. Astazi, Romania, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 tara europeana si a 16-a din lume care detine un procent din Statia Spatiala Internationala, ceea ce este deopotriva un motiv de mandrie, dar si de incredere in viitorul industriei spatiale romanesti”, a mai declarat ministrul.

Citeste si: NAVETA spatiala Soiuz TMA-13M va pleca spre STATIA SPATIALA INTERNATIONALA

Din delegatia Romaniei, prezenta la Consiliul Ministerial ESA, au facut parte Secretarul de Stat in Ministerul Educatiei Nationale, TUDOR PRISECARU, si Presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), MARIUS-IOAN PISO.

Tarile membre ale Agentiei Spatiale Europene (ESA), reunite la nivel de ministri in Luxemburg, au ajuns marti la “un acord istoric” vizand construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma sa intre in functiune incepand din anul 2020, transmite EFE, pe baza anuntului facut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de opt miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumatate din aceasta suma este destinata rachetei Ariane 6 si cuprinde si constructia unui cosmodrom la Kourou, in Guyana franceza, informeaza AFP. Scopul acestui ambitios proiect este acela de a face fata concurentei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

Sursa foto: adevarul.ro