Mii de carduri de sanatate, tiparite de CNAS pentru decedati. Ce spun oficialii

CARD DE SANATATE, OBLIGATORIU, SISTEM PUBLIC, SANATATE, ASIGURATI, 1 SEPTEMBRIE, CNAS, VASILE CIURCHEA

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a tiparit mii de carduri de sanatate pentru persoane decedate, de parca nu era de ajuns problema celor care refuza cardurile de sanatate din motive religioase. Unele dintre cardurile de sanatate tiparite pentru decedati au fost retrase inainte sa fie distribuite, insa in multe cazuri postasii au sunat la usi doar ca sa afle ca titularul nu mai are nevoie de card.

“In momentul in care am primit cardul am zis nu, mama, inca mai esti in civilizatie inca un pic si l-am sunat pe domnul doctor si mi-a spus ca nu mai e necesar. Normal ca nu mai e necesar”, spune fiica unei femei decedate, citate de Stirile Pro TV.

La doua luni dupa moartea mamei sale, doamna Rodica din Hunedoara a primit acasa un plic care continea cardul de sanatate al decedatei. Suparata pentru ca mama sa, care nu avea decat o pensie de veteran de 150 de lei, nu si-a permis medicamentele necesare in ultimii ani de viata, doamna Rodica spune ca institutiile ar trebui sa fie mai atente.

Citeste si: Medicii de familie REFUZA sa se implice in distributia CARDURILOR DE SANATATE

Rodica Szalkay, fiica femeii decedate: “E al naibii de trist. Suntem numai niste numere. Daca s-au bifat, bine, daca nu, nu.”

Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Hunedoara recunosc ca acest caz nu e singular. Numai in judetul Hunedoara au fost emise 3.200 de carduri pe numele unor persoane decedate. Dar autoritatile sustin ca au facut verificari si doar 300 de astfel de carduri ar fi ajuns la familile indoliate.

Ovidiu Bandea, purtator de cuvant CJAS, Hunedoara: “Baza de date pentru care s-au facut cele 13 milioane de carduri la nivel national s-a operat din 2012 si este logic ca pana in prezent anumite persoane sa fie decedate. Cardurile nu au ajuns efectiv in posesia titularilor decedati.”

Era si cam greu! Oricum, aceste carduri nu vor fi activate. Ele se intorc la casele judetene de pensii unde sunt tinute un timp in arhive, apoi vor fi trimise la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a fi distruse.