MII DE ROMANI au fost ARESTATI sau se aflau in INCHISOARE in STRAINATATE, in 2014

Numarul cetatenilor romani din afara granitelor supusi unor masuri privative de libertate, ARESTATI preventiv sau aflati in executarea unor pedepse cu INCHISOARE la care au fost condamnati prin sentinte definitive, este estimat, in anul trecut, la 13.000, potrivit unei statistici prezentate luni de catre Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, din cei 13.000 de cetateni romani, 10.220 se afla in aceasta situatie in Uniunea Europeana.

“Principalele delicte pentru care au fost retinuti/arestati cetatenii romani, pe parcursul anului 2014, sunt furt, trafic de droguri, prostitutie, fraude bancare si violenta domestica”, arata sursa mentionata.

Citeste si: OPERATIUNEA “CUIBUL DE VIESPI”: 21 ROMANI au fost RETINUTI in Danemarca pentru TRAFIC DE PERSOANE

Cele mai multe cazuri de arestari cu cetateni romani implicati s-au inregistrat in Italia, apoi in Germania, Spania, Austria si Marea Britanie.

O alta statistica vizeaza numarul minorilor de cetatenie romana repatriati in 2014. Conform datelor de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, pe parcursul anului 2014 au fost repatriati 103 minori, cei mai multi din Spania (25 de persoane), apoi din Italia (15), Ungaria (10), Marea Britanie (9) si Franta (8).

In ceea ce priveste numarul deceselor de cetateni romani aflati in afara granitelor tarii, acesta se ridica la 1.339, din care 40 la suta au fost repatriati.

“Aceasta cifra nu reflecta, insa, totalul deceselor cetatenilor romani survenite in strainatate, intrucat in numeroase cazuri defunctii sunt inhumati sau incinerati in strainatate, iar familiile acestora nu solicita inscrierea certificatelor de deces straine in registrele de stare civila romane la misiunea diplomatica sau oficiul consular. Conform statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, media anuala a deceselor cetatenilor romani, survenite in strainatate este de fapt de 2000-2500”, afirma MAE.

In 2014, cele mai multe decese ale cetatenilor romani s-au inregistrat in Italia (442), Germania (295), Spania (155) si Franta (128).

Citeste si: DOI ROMANI care VIDEAU un copil cu 30.000 de euro, ARESTATI in Italia

Pe de alta parte, pe parcursul anului 2014 misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate s-au autosesizat sau au fost sesizate fie de cetatenii romani direct implicati, fie de catre autoritatile locale, asupra existentei unui numar de aproximativ 400 de persoane de cetatenie romana, implicate in diverse conflicte de munca sau victime ale unor retele de trafic de persoane.

“In toate cazurile semnalate, reprezentantele diplomatice au intreprins, in regim de urgenta, toate demersurile legale pe langa autoritatile competente si cu sprijinul atasatilor de interne din cadrul ambasadelor, au acordat in cel mai scurt timp asistenta si protectie consulara cetatenilor romani si demarat procedurile de repatriere a acestora in Romania, acolo unde situatia a impus-o.

Totodata, Departamentul Consular mentioneaza ca in 2014 s-a confruntat cu o crestere “fara precedent” a crizelor consulare in care au fost implicati cetateni romani aflati in afara granitelor tarii, “ceea ce a determinat o amplificare a eforturilor Ministerului Afacerilor Externe, prin Celula de Criza, in vederea gestionarii si solutionarii cazurilor consulare deosebite”. Cazurile cu care s-a confruntat institutia s-au referit la evacuarea si repatrierea cetatenilor romani in situatii de accidente rutiere, conflicte armate, dezastre naturale, dar au fost gestionate si situatii aparute in caz de catastrofelor aviatice sau de nave maritime aflate in situatii deosebite si la bordul carora se aflau cetateni romani.

“Din numarul total de situatii gestionate de catre Departamentul Consular (…) in 2014, au existat 15 cazuri pentru care a fost necesara initierea procedurilor specifice in situatii de urgenta sau activarea Celulei de Criza”, adauga sursa citata.

Sursa foto: crisami.ro