Milioane de români vor fi afectați! Se schimbă modul în care sunt calculate creditele! Declarația ministrului Finanțelor

Autoritățile vin cu vești importante legate de indicele ROBOR și modul de calculare al ratelor. Asta înseamnă că milioane de români ar putea fi afectați de schimbările anunțate. În acest an, ne putem aștepta la o schimbare la modul de calcul al ratelor românilor care au credite în lei, potrivit capital.ro.

Acest lucru se întâmplă pentru că va fi schimbat modul în care este calculat ROBOR, în funcție de care sunt calculate și dobânzile pentru creditele în lei, cu dobândă variabilă.

Se schimbă ROBOR, se schimbă calculul ratelor

Prin urmare, așa cum mai multe autorități au anunțat, dobânda ROBOR va fi anunțată în funcție de tranzacții, ci nu în funcție de cotații, cum era până acum.

Explicat mai simplu: ROBOR se va transforma într-o medie a dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Diferit față de prezent, unde ROBOR este anunțat ca o medie a cotațiilor pe care băncile le anunță într-un interval de 15 minute.

„Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră…Se vorbeşte despre acest tip de abordare. Credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenţie. (…) Trebuie să ne facem o părere înainte să venim în faţa dumneavoastră”, a anunțat Florin Dănescu, director al Asociației Române a Băncilor.

Ce spune ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici

Guvernul va modifica săptămâna viitoare OUG 114 printr-o nouă ordonanță de urgență, iar una dintre principalele modificări va fi stabilirea ROBOR în funcție de tranzacțiile interbancare și zilnice pe trimestrul anterior, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
El a fost întrebat de jurnaliști, la plecarea de la un eveniment organizat de Comisia Europeană, care este stadiul discuțiilor privind modificările OUG 114.

“De-abia aștept să termin cu ordonanța asta”, a răspuns Teodorovici, în prima fază. Ministrul a subliniat că, săptămâna viitoare, actul normativ va fi modificat în Guvern, însă discuțiile nu sunt finalizate.

“După cum știți, ieri am avut discuții la Ministerul Finanțelor cu Asociația Română a Băncilor și vom avea și astăzi o discuție pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanță care să modifice OUG 114. Am avut discuție, desigur, și cu BNR, am trimis și o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem și pregătim o ordonanță de urgență care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern.
În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbancare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică (sic!) care se aplică pe trimestrul următor”, a mai spus Teodorovici. Potrivit acestuia, modificările vizează scăderea rațelor românilor.

“Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenția noastră este de a duce mai jos costul finanțării românilor și este clar că este o diferență între ROBOR-ul bazat pe cotații și cel pe tranzacții, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm și anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variație, știți foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final”, a completat șeful de la Finanțe.

El a susținut că nu știe cu cât vor scădea ratele, însă este clar că noua formă a ROBOR este mai bună decât cea actuală. Întrebat de jurnaliști dacă își va da demisia în cazul în care ratele nu vor scădea, el a răspuns: “Bun”. O altă modificare anunțată de ministrul Finanțelor este legată de masă de active financiare impozabile ale băncilor, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, împrumuturi pentru autoritățile locale, programele guvernamentale.

În ceea ce privește prevederile din OUG 114 legate de energie, respectiv plafonarea prețului gazelor și contribuția de 2% din cifra de afaceri, Teodorovici a arătat că încă există discuții privind aplicarea sau nu de la 1 aprilie și că, dacă toți actorii sunt de acord, și aceste prevederi s-ar putea modifica săptămâna viitoare.

“Am avut o discuție cu cei din ALDE legat de partea de energie, am văzut o scrisoare venită din partea Comisiei Europene, au fost discuții și trebuie să fie discuții cu toți partenerii din piață și desigur cu cei din Comisia Europeană pe acest subiect. Deci dacă lucrurile sunt clare și în zona de gaze, aceste prevederi se vor alipi ordonanței de săptămâna viitoare. La fel și la comunicații”, a continuat ministrul.

Sursa foto: capital.ro