Minarea de Bitcoin va ajunge, curând, să consume la fel de multă energie ca Austria

Minarea monedei bitcoin ar putea ajunge, în curând, la un consum enorm de energie electrică, conform unui studiu recent. Moneda virtuală se bazează pe o rețea extinsă de calculatoare care funcționează non-stop, la capacitate maximă, realizând o serie de calcule complexe.

Până la sfârșitul anului 2018, energia electrică folosită de rețeaua globală de minare ar putea reprezenta jumătate de procent din energia consumată la nivelul întregii planete, susține economistul și specialistul în tehnologie blockchain Alex de Vries. Vorbim de 7,67 de GW, aproape cât consumul Austriei, notează Live Science.

Potrivit cercetătorului olandez, ponderea ar putea ajunge în viitor la 5%. Consumul din prezent este estimat la 2,55 GW, ceea ce înseamnă că minarea de bitcoin folosește la fel de multă energie că Irlanda. Nu este o veste proastă doar pentru activiștii de mediu, ci și pentru “mineri”, deoarece activitatea lor ar putea înceta în curând să mai fie profitabilă.

Citește și: HUAWEI LANSEAZĂ UN PORTOFEL BITCOIN ÎN APP STORE, PREINSTALAT PE TOATE NOILE SMARTPHONE-URI

De Vries își întemeiază calculele pe numărul echipamentelor destinate mînării de bitcoin produse anul trecut, pe consumul de energie al acestora și pe costurile minime aferente instalațiilor de răcire a echipamentelor, precum și pe estimări privind evoluția activităților de minare. În studiul publicat în jurnalul Joule, De Vries calculează că o singură tranzacție folosește cam aceeași cantitate de energie că o gospodărie din Olanda într-o luna întreagă.

“Este o diferența enormă față de sistemul financiar tradițional, iar această cerere tot mai mare pentru electricitate nu ne va ajută să ne atingem obiectivele climatice”, spune cercetătorul. Fiind vorba de o industrie descentralizată și în mare măsură absconsă, nu se pot face în acest moment decât speculații privind necesarul de energie electrică al rețelei.

“Am văzut până acum niște calcule aproximative, însă este nevoie de mai multe dezbateri științifice cu privire la direcția în care se îndreaptă această rețea. În prezent, informațiile disponibile sunt în general de proastă calitate și sper că oamenii vor folosi această lucrare că baza pentru cercetări mai aprofundate”, mai spune Alex de Vries. Estimările sale ar putea fi utile pentru evaluarea sustenabilității criptomonedelor și pentru dezvoltarea unor politici corespunzătoare, crede de Vries.