Ministerul Educației a lansat STRATEGIA NATIONALA de cercetare, dezvoltare si inovare pentru perioada 2014-2020

Guvernul a aprobat in ultima sedinta Strategie Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2014-2020, care prevede alocarea a doi la suta din PIB investitii publice si private in cercetare pana la finalul perioadei de referinta, a anuntat printr-un comunicat Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit sursei citate, documentul sustine rolul strategic si pozitia prioritara a cercetarii ca motor de crestere a competitivitatii economice si urmareste conectarea la noile prioritati ale stiintei si tehnologiei din Uniunea Europeana stabilite de strategia Europa 2020, dar si in principalul instrument de implementare — programul Orizont 2020.

Citeste si: Cel mai puternic LASER din Europa si al doilea din lume, inaugurat la Magurele

“Existenta unei strategii nationale in domeniul CDI, bazata pe prioritati de specializare inteligenta, determinate in conformitate cu metodologia de elaborare a strategiilor regionale de inovare a Comisiei Europene, reprezinta o conditie necesara prealabila pentru finantarea din fonduri europene structurale si de investitii a obiectivului tematic “Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii”, prevazut in Acordul de parteneriat Romania-Uniunea Europeana. Noul ciclu strategic 2014-2020 tine seama de rezultatele obtinute in ultimele doua decenii de reforma a cercetarii si inovarii, ca si de tendintele internationale care sustin o stiinta mai bine interconectata si mai puternic orientata spre impactul practic al rezultatelor sale”, a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, MIHNEA COSTOIU.

Strategia a fost elaborata in cadrul unui proiect de anvergura derulat in anul 2013, in coordonarea MEN — Activitatea de Cercetare, condus de un consortiu alcatuit din 14 organizatii cu profil de cercetare-dezvoltare si cu contributii din partea a peste 150 de organizatii din categorii reprezentative la nivel national, atat pentru mediul academic — universitati si institute de cercetare, cat si pentru mediul economic.

Pentru determinarea prioritatilor a fost utilizat un ansamblu de instrumente de tip prospectiv, care au implicat consultarea directa si online a peste 4.000 de cercetatori si specialisti, in privinta evolutiei si impactului domeniilor stiintei si tehnologiei deopotriva pe plan national si international.

Citeste si: Un CERCETATOR ROMAN, printre castigatorii PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE pe 2014

“Obiectivele promovate prin SN CDI 2020 in privinta dezvoltarii sistemului national CDI sustin realizarea in orizontul 2020 a tintei de 2% din PIB investitii publice si private in cercetare, tinta asumata de Romania in contextul Strategiei Europa 2020. Este un obiectiv foarte ambitios, care implica o crestere a investitiilor in urmatorii ani”, a mai spus Costoiu.

Strategia vizeaza prioritatile de specializare inteligenta care presupun definirea si consolidarea unor domenii de competenta ridicata in care exista avantaje comparative reale sau potentiale si care pot contribui semnificativ la PIB, prioritatile cu relevanta publica care vizeaza investirea de resurse si de creativitate in domenii in care cercetarea si dezvoltarea raspund unor nevoi sociale concrete si presante si cercetarea fundamentala c-are ramane prioritara in cadrul strategiei lansate de MEN.