Ministerul Educatiei a stabilit cum se sustin EXAMENELE DE FINALIZARE A STUDIILOR in invatamantul superior

Ministrul SORIN CIMPEANU a aprobat printr-un ordin metodologia-cadru de organizare si desfasurare a EXAMENELOR DE FINALIZARE A STUDIILOR in invatamantul superior, aferente promotiei anului universitar in curs, se arata intr-un comunicat remis vineri presei de Ministerul Educatiei.

Potrivit ordinului, EXAMENELE DE FINALIZARE A STUDIILOR pot fi organizate in trei sesiuni, in perioadele stabilite de senatele institutiilor organizatoare, din care doua sesiuni in anul universitar curent si o sesiune in luna februarie a anului universitar urmator.

Pot sustine examen de licenta sau diploma absolventii de invatamant superior ai programelor de studii sau specializarilor acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu existente, lichidate sau intrate in lichidare, dar si absolventii care au promovat examenul de selectie in conditiile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolventilor invatamantului superior particular de a sustine EXAMENUL DE FINALIZARE A STUDIILOR la institutii de invatamant superior de stat acreditate.

Examenul de licenta sau diploma consta din doua probe: o proba de evaluare a cunostintelor fundamentale si de specialitate (care poate fi scrisa, orala sau proba practica, la alegerea fiecarei universitati acreditate), respectiv prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta sau a proiectului de diploma. Probele se desfasoara in prezenta, in acelasi loc si in acelasi moment, a comisiei sau comisiilor de examen specifice fiecarei probe si a examinatului. Prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta sau a proiectului de diploma sunt publice. Tematica si bibliografia se publica pe site-ul web al institutiei de invatamant superior.

In invatamantul superior medico-farmaceutic uman, prima proba din cadrul examenului de licenta se constituie dintr-o componenta nationala si, dupa caz, o componenta specifica sub forma unei lucrari scrise din tematica si din bibliografia anuntate de catre comisia de organizare  (formata din specialisti desemnati de conducerile universitatilor de medicina si farmacie acreditate).

Citeste si: ADMITERE FACULTATE 2015: Ministerul Educatiei a stabilit CRITERIILE GENERALE pentru intrarea in INVATAMANTUL SUPERIOR

Media de promovare a examenului de licenta sau diploma trebuie sa fie cel putin 6,00, iar nota de promovare trebuie sa fie cel putin 5,00 la fiecare dintre cele doua probe. Media fiecarei probe, calculata ca medie aritmetica a notelor membrilor comisiei de examen, precum si media examenului de licenta sau diploma se determina cu doua zecimale, fara rotunjire. Notele la probele orale de examen sunt numere intregi de la 1 la 10. Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenului de licenta/diploma nu este publica. Luarea deciziilor in cadrul comisiei este reglementata prin regulamentul propriu.

Programele de studii universitare de master, organizate in baza Legii nr. 288/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se finalizeaza cu examen de disertatie. Examenul de disertatie consta in prezentarea si sustinerea lucrarii de disertatie. Sustinerea lucrarii de disertatie este publica si se desfasoara in prezenta, in acelasi loc si in acelasi moment, a comisiei de examen si a examinatului.

Citeste si: Ministerul Educatiei a dat startul CONCURSULUI pentru ocuparea FUNCTIILOR DE CONDUCERE din INSPECTORATELE SCOLARE

Media de promovare a examenului de disertatie trebuie sa fie cel putin 6,00. Media examenului de disertatie se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire. Notele membrilor comisiei de examen sunt numere intregi de la 1 la 10. Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenului de disertatie nu este publica. Luarea deciziilor in cadrul comisiei este reglementata prin regulamentul propriu.

Modalitatea de desemnare si componenta comisiilor pentru examenele de licenta sau diploma si disertatie si a comisiilor pentru solutionarea contestatiilor se stabilesc prin regulamentul propriu.Membrii comisiilor pentru examene si ai comisiilor pentru analiza si solutionarea contestatiilor nu se pot afla, cu cei examinati sau intre ei, in relatie de soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Componenta comisiilor pentru examenele de licenta sau diploma si disertatie si a comisiilor pentru solutionarea contestatiilor se publica pe site-ul web al institutiei. Conducerea institutiei organizatoare si comisiile de examen poarta intreaga responsabilitate pentru organizarea si desfasurarea examenelor de finalizare a studiilor.

Contestatiile se depun si se rezolva conform regulamentului propriu, exclusiv la nivelul institutiei de invatamant superior care a organizat examene de licenta sau diploma si disertatie. Deciziile comisiilor de analiza si solutionare a contestatiilor sunt definitive. Rezultatele obtinute la probele orale, de aptitudini sportive sau artistice nu pot fi contestate.

Regulamentul propriu trebuie sa cuprinda si prevederi exprese privind masurile luate de institutiile organizatoare pentru asigurarea originalitatii continutului lucrarilor ce urmeaza a fi sustinute, precum si prevederi exprese privind interzicerea comercializarii de lucrari stiintifice in vederea facilitarii falsificarii de catre cumparator a calitatii de autor al unei lucrari de licenta, de diploma sau de disertatie.

Diplomele pentru absolventii care au promovat examenul de finalizare a studiilor se elibereaza de catre institutia organizatoare, in termen de cel mult 12 luni de la data promovarii. Pana la eliberarea diplomei, absolventii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, adeverinte de absolvire a studiilor.

O institutie de invatamant superior acreditata organizeaza si desfasoara examen de disertatie numai pentru absolventii proprii, din promotia curenta si din promotiile anterioare, atat de la studiile universitare de master, cat si de la studiile postuniversitare de master organizate in baza Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Institutiile de invatamant superior acreditate aflate in perioada de monitorizare speciala au dreptul sa organizeze si sa desfasoare examene de licenta sau diploma si examene de disertatie numai pentru absolventii proprii, cu respectarea dispozitiilorlegale in vigoare.

Absolventii institutiilor de invatamant superior autorizate provizoriu sustin examen de licenta sau diploma numai in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate care au programe de studii similare acreditate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In situatiile prevazute de Legea nr. 60/2000 privind dreptul absolventilor invatamantului superior particular de a sustine examenul de finalizare a studiilor la institutii de invatamant superior de stat acreditate, sustinerea examenului de licenta sau diploma este conditionata de promovarea de catre absolventi a unui examen de selectie. Examenul de selectie se organizeaza si se desfasoara in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate in care se va sustine ulterior si examenul de licenta sau diploma.

Examenul de selectie promovat este recunoscut in toate sesiunile ulterioare de examene de licenta sau diploma, dar numai in cadrul institutiei la care a fost sustinut si promovat. Institutiile de invatamant superior acreditate care organizeaza si desfasoara examen de selectie prevad in regulamentul propriu un capitol distinct privind organizarea si desfasurarea examenului de selectie, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Sursa foto: tbs.ubbcluj.ro