Ministerul Finantelor Publice a publicat NORMELE de APLICARE a noului COD FISCAL

Ministerul Finantelor Publice a publicat normele de aplicare a noului Cod Fiscal, acestea clarificand prevederile Codului Fiscal fara a modifica in vreun fel regulile stabilite de acesta, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, informeaza Agerpres.

“Mentionam ca aceste norme vin sa clarifice prevederile Codului Fiscal fara a modifica in vreun fel regulile stabilite de acesta. Actualele norme insista asupra unor exemple concrete cu privire la interpretarea unor prevederi ale Codului Fiscal susceptibile de neclaritati”, se spune in comunicat.

In comunicat sunt prezentate 10 titluri si clarificarile aduse pentru fiecare in parte, precum si observatii acolo unde este cazul.

Astfel, primul capitol, ‘Dispozitii generale’, clarifica ce se incadreaza la ‘activitati independente’, sfera si modalitatea de aplicare a metodelor utilizate la estimarea pretului de piata, pentru tranzactiile intre persoane afiliate. De asemenea, vine cu precizari despre tratamentul fiscal aplicabil in cazul reincadrarii formei unei tranzactii/activitati de catre autoritatile fiscale.

CITESTE SI: IOHANNIS a promulgat LEGEA BUGETULUI DE STAT pe 2016

Potrivit MFP, titlul II, ‘Impozitul pe profit’, stabileste regulile de incadrare si impunere pentru impozitul pe profit a diferitelor categorii de contribuabili, in functie de formele de organizare si functionare si de statutul lor fiscal. Acesta stabileste regulile de determinare a rezultatului fiscal in cazul contribuabililor care aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit si exemplifica elementele de calcul ale rezultatului fiscal care sunt incluse in baza impozabila. Tot aici sunt aduse clarificari privind determinarea rezultatului fiscal al sediului permanent, legate de evitarea dublei impuneri precum si de alte aspecte internationale. Se clarifica si incadrarea in sistemul trimestrial/anual de calcul si plata a impozitului pe profit a contribuabililor, in functie de statutul acestora.

CITESTE SI: BUGETUL pentru 2016 a fost APROBAT in PLENUL PARLAMENTULUI. UPDATE

Titlul III, ‘Impozitul pe veniturile microintreprinderilor’, stabileste sistemul de impunere a veniturile microintreprinderilor, detaliaza categoriile de persoane juridice romane care nu intra sub incidenta sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor si clarifica inceperea/incheierea perioadei impozabile in cazul infiintarii/lichidarii unei microintreprinderi, precum si data depunerii declaratiei in cazul microintreprinderilor care isi inceteaza existenta in cursul anului. Totodata, clarifica in ce masura microintreprinderile nou-infiintate aplica regimul favorabil prevazut de Codul fiscal si aspecte legate de determinarea bazei impozabile pentru microintreprinderi.

Titlul IV, ‘Impozitul pe venit’ vine cu mai multe precizari, printre care: conditiile in care se acorda scutirea de la plata impozitului pe veniturile din activitati independente, salarii si asimilate salariilor, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat; stabilirea tratamentului fiscal aplicabil veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala; clarificarea tipurilor de venituri cuprinse in venitul brut din salarii sau considerate asimilate salariilor.

Potrivit Titlului V, ‘Contributii sociale obligatorii’, contribuabilii, persoane fizice, obligati la plata contributiilor sociale obligatorii, in sensul ca acestia includ si acele persoane fizice care nu au domiciliul sau resedinta in Romania si care, potrivit legislatiei europene aplicabila in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, datoreaza contributii sociale obligatorii in Romania.

 Sursa foto: ziare