Ministerul Finantelor SUA: MISU NEGRITOIU a incalcat embargoul american, falsificand documente bancare

MISU NEGRITOIU, fost director ING Romania, ar fi incuviintat o tranzactie ilegala, care incalca la acel moment embargoul economic impus de SUA Iranului, sustine Realitatea TV. 

ING Romania a jucat un rol esential ca banca de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o banca iraniana a achizitionat un motor de avion pentru compania aeriana Iran Air. Motorul era produs in SUA, astfel ca achizitionarea lui de catre o entitate din Iran incalca flagrant embargoul.

MISU NEGRITOIU a intrat intr-un joc pe care banca-mama ING l-a mai jucat si pe alte piete supuse embargoului – Cuba, Myanmar, Coreea de Nord, Sudan, Siria – si a falsificat documentele bancare pentru a ascunde originea americana a motorului si destinatia lui – piata iraniana.

Tranzactia via ING Romania din 2003-2004, girata de Misu Negritoiu, a incalcat codul penal american, afirma OFAC (Office of Foreign Assets Control), corp de control al Ministerului american de Finante care se asigura ca embargoul impus de SUA pe diverse piete este respectat.

Potrivit unor surse, Misu Negritoiu se afla pe lista neagra a Departamentului de Stat american si ar putea primi interdictie de a intra in SUA pentru o perioada de timp ca urmare a acestui delict.

Realitatea TV a prezentat un document oficial care aduce dovada ca ING Romania, sub conducerea lui MISU NEGRITOIU, a incalcat, in 2003-2004, cel putin o data, embargoul impus de Statele Unite asupra tranzactiilor cu Iranul. Mai mult decat atat, Misu Negritoiu a incuviintat modificarea continutului unor documente bancare pentru a ascunde ca ING Romania s-a implicat in incalcarea embargoului.

Numai ca pe firul respectivelor tranzactii care au tranzitat ING Romania a intrat OFAC , un soi de gardian al Ministerului american de Finante a carui menire este de a se asigura ca toate schimburile internationale care implica SUA respecta regimul de sanctiuni si embargourile impuse de statul american.

Tinut departe de ochii presei momentului, scandalul iscat de ancheta OFAC a precipat intr-o prima faza scoaterea lui Misu Negritoiu din esalonul executiv si mutarea lui in Consiliul de Administratie. Faza a doua a insemnat plecarea lui MISU NEGRITOIU din ING Romania in 2014 si incercarea de reabilitare prin numirea sa in fruntea unei alte institutii mamut – ASF. In tot acest rastimp, Negritoiu a pledat nevinovat in legatura cu acest scandal si a sustinut ca plecarea sa de la conducerea ING Romania nu are nicio legatura cu incidentul, ci s-a intamplat pentru a lasa locul altor cadre mai “tinere”.

 Iata insa negru pe alb ce afirma documentul MUL-565595 al OFAC, datat iunie 2012, an in care Misu Negritoiu era director ING Romania, si din care reiese ca, in urma unei anchete asupra activitatii din mai multe tari, ING, inclusiv ING Romania a incalcat embargourile americane cu diverse tari:

II.11 In noiembrie 2013, in plin embargou instaurat de Presedintele Bill Clinton spre sfarsitul anilor `90 si care interzicea toate tranzactiile comerciale si investitiile in Iran facute de catre persoane fizice si juridice americane, oriunde s-ar afla in lume si orice export de elemente destinate industriei aeriene iraniene, Banca Tejarat din Iran a emis o scrisoare de credit pe suma de 1,55 milioane de dolari in numele companiei iraniene Iran Air pentru finantarea achizitiei unui motor de avion de la o companie romaneasca. Pana aici, nimic in neregula. Dar scrisoarea de credit stipula ca motorul respectiv sa fie de origine americana, importat de la un fabricant american. Motorul trebuia transportat la Teheran pe aeroportul de la Mehrabad prin Germania.

In noiembrie 2013, exportatorul roman a contactat ING Romania pentru a primi sprijinul bancii in vederea transferului scrisorii de credit catre compania USA Partner, furnizorul motorului de avion, pentru ca firma romaneasca sa poata respecta cerinta originii americane a motorului, formulata de importatorul iranian.

Fals in acte bancare

Responsabilitatea bancii ING era sa verifice legalitatea tranzactiei si sa informeze atat importatorul, cat si exportatorul, ca aceasta incalca embargoul american si nu poate fi efectuata, chiar in aceasta configuratie cu o firma intermediara in Romania. In consecinta, pentru a putea trece de embargoul american, ING Romania, condusa de Misu Negritoiu, fara aprobarea caruia era exclus sa poata fi operate astfel de miscari, si Banca Tejarat au modificat continutul scrisorii de credit pentru a o face sa fie transferabila de catre compania romaneasca catre furnizorul american.

 Au fost schimbate descrierea marfii (pentru a eluda originea), destinatia finala a bunurilor (din Teheran in Germania). A fost sters certificatul de origine american din documentele originale si orice referire la Iran.

Schimbarile facute de banca Tejarat in colaborare cu ING Romania au avut ca efect inlaturarea oricarei referiri la Iran si ascunderea originii americane a bunurilor.

ING Romania nu a stopat tranzactia, nu a refuzat girarea acestei scrisori de credit, ci a continuat procedura, transferand scrisoarea de credit catre o banca americana, apoi suma de 1,2 milioane de dolari exportatorului american. 

Incalcarea codului penal american

Conform documentului, OFAC „are argumente sa creada ca, felul in care s-a comportat ING in aceasta tranzactie, a dus la incalcarea Codului Penal American (IEEPA, 50 U.S.C., §§ 11701-06 si TWEA, 50 U.S.C., App. §§ 1-44).

In martie 2004, o banca americana care trebuia sa faca plata catre furnizor a observat o discrepanta intr-o cerere de rambursare legata de aceasta scrisoare de credit si a informat ING Romania ca din aceasta cauza nu e autorizata sa plateasca. Banca americana s-a adresat bancii ING Amsterdam pentru a rezolva problema. In acelasi timp, un angajat al ING Romania a informat banca americana ca aceasta scrisoare de credit era emisa de Bank Tejerat din Iran. Banca americana a raportat tranzactia catre OFAC.

OFAC-ul a tras concluzia, din acest incident, ca ING Romania, sub conducerea lui Misu Negritoiu, a actionat de mai multe ori folosind acelasi modus operandi in mai multe tranzactii care incalcau embargoul american asupra Iranului, ca un asfel de setup era unul pus la punct cu aprobarea si cu buna stiinta a conducerii bancii.

Sursa foto realitatea tv