Ministerul Finantelor vrea sa organizeze o tombola a bonurilor fiscale, cu premii in bani sau chiar o masina

Ministerul Finantelor ar putea organiza o tombola a bonurilor fiscale, cu premii in bani sau chiar un autoturism. Solutia a fost gandita de finantistii din Guvern si ar avea ca scop combaterea evaziunii fiscale, scrie Gandul.

O alta solutie antievaziune gandita de guvernanti este cea folosita de greci, respectiv sistemul: “no receipt, no pay”, nu primesti bon fiscal, nu platesti.

Solutia tombolei antievaziune, propusa, dar abandonata in 2010 si de fostul premier Emil Boc, a fost repusa pe tapet chiar de ministrul de Finante, vicepremierul Daniel Chitoiu. Acesta a declarat ca organizarea unei tombole ii va stimula pe romani sa ceara bon fiscal.

“Am primit mai multe solutii. Ar fi o varianta si de organizare a unei tombole. Celui care solicita bonul fiscal sa-i oferi posibilitatea sa participe la o tombola, astfel incat sa stimulezi sa solicite bonul fiscal. Cazuri similare sunt in China, Grecia, mai sunt si alte state care au adoptat diverse forme pentru a stimula fiscalizarea, mai ales in zona comertului cu amanuntul”, a sustinut el, precizand ca ministerul pe care il conduce este in cautarea “celor mai bune solutii pentru reducerea evaziunii fiscale”, a spus Chitoiu.

Consultantii fiscali sunt sceptici in ce priveste modul cum ar putea fi pusa in practica o tombola a bonurilor fiscale.

“Aceasta masura este imposibil de aplicat din punct de vedre tehnic. Acest lucru necesita un efort financiar si uman suplimentar din partea Guvernului”, a declarat pentru gandul Madalina Hornea, audit manager la CRG Nexia Romania.