MINISTERUL JUSTITIEI a elaborat un proiect ce vizeaza GRATIEREA. DOCUMENTUL scris la cancelaria lui DRAGNEA si 2 semne de intrebare

Ministrul Justitiei, Florin Iordache (foto), a declarat astazi la Guvern ca Ministerul Justitiei a realizat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind gratierea unor infractiuni si a spus ca “estimarile ministerului” arata ca “2.300-2.500 de persoane pot beneficia de gratiere”, informeaza Hotnews.ro.

UPDATE 4: Metadatele proiectului de OUG pentru gratiere, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justitiei, contin un detaliu semnificativ, ce da o noua dimensiune declaratiei lui Liviu Dragnea, care a asigurat public ca isi asuma guvernarea Sorin Grindeanu. Spre deosebire de celelalte 3 documente din pachet (nota de fundamentare a gratierii, proiectul si nota de fundamentare a OUG pentru modificarea codurilor), care au drept autor un angajat al Ministerului Justitiei, documentul proiectului de OUG privind gratierea are trecut ca autor pe “anca.spiridon”.

Conform ghidului de asistenta Microsoft, atunci cand se creeaza un document nou, Word adauga automat numele de utilizator (user name-ul) ca numele autorului in proprietatile unui document. Nu exista o angajata cu acest nume la Ministerul Justitiei si singurul bugetar cu declaratie de avere din Romania care putea intra in lantul oficial al elaborarii acestui act este Anca Mihaela Spiridon, director general la Cancelaria presedintelui Camerei Deputatilor – Liviu Dragnea, informeaza jurnalistii de la cursdeguvernare.ro.

SEMNE de INTREBARE

1. In textul proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat de catre Ministerul Justitiei si care se refera la procedura de gratiere pentru mai multe categorii de detinuti, doua articole ridica semne de intrebare asupra momentului cand OUG-ul ar fi trebuit sa fie adoptat. Premierul Grindeanu a declarat ca textul nu urma sa fie adoptat miercuri, insa in OUG se arata ca: “dispozitiile prezentei ordonate de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017”, iar intrarea in vigoare va fi “la data de 18.02.2017”. Articolul 6 din proiectul de OUG privind gratierea publicat de Ministerul Justitiei: “Dispozitiile prezentei ordonate de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017”. Articolul 7 stipuleaza ca “Prezenta ordonanta intra in vigoare la data de 18.02.2017. “

2. Unele schimbari vizeaza abuzul in serviciu. Astfel, Ministerul Justitiei redefineste abuzul in serviciu ca fiind “fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, nu indeplineste un act sau indeplineste un act contrar legii si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice”, pedeapsa fiind inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Reamintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, este trimis in judecata de DNA alaturi de fosta sa sotie intr-un dosar in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu, iar prejudiciul a fost calculat la 108.612 lei. Mai mult, conform noului act normativ, actiunea penala se va pune in miscare “la plangerea prealabila a persoanei vatamate”. De asemenea, la articolul 290 din noua OUG se introduce un alineat nou care prevede ca “Denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei”, in caz contrar fiind inlaturata raspunderea penala.

UPDATE 3Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei, miercuri, proiectul ordonantei de urgenta privind gratierea.

Astfel, Ministerul Justitiei propune gratierea in parte a femeilor gravide, a persoanelor cu boli incurabile sau cu varste de peste 60 de ani, precum si gratierea in intregime a celor care au primit pedepse de pana la 5 ani.

Ministerul Justitiei mai arata ca “prezenta ordonaţă de urgenţă nu se aplică persoanelor care săvârşesc infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranței naționale, infracțiuni de corupție, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”. De remarcat este si faptul ca vor fi gratiate si unele pedepse cu suspendare, desi motivatia principala a gratierii e nevoia de golire a penitenciarelor!

DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI

UPDATE 2: Procurorul general, Augustin Lazar, este de parere ca o ordonanta de modificare a Codurilor Penale reprezinta “un proiect de lege penibil” si ca trebuie avuta incredere in Justitie. “Este un proiect de lege penibil. Eu zic ca vointa legiuitorului a fost foarte clara atunci cand a incriminat aceste fapte”, a spus Lazar, referitor la actul normativ de modificare a Codurilor Penale.

“Daca s-au inceput aceste cauze, ele trebuie sa mearga la instanta, sau sa avem incredere in judecatorii care le vor judeca. Justitia este ceva foarte serios si doresc sa va asigur ca nimeni nu se gandeste sa faca altceva decat sa-si indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu.

Judecatorii si procurorii se gandesc ca, la fel cum raspund cei care au incalcat legea, si ei pot sa raspunda, si au un sentiment al responsabilitatii cand administreaza un dosar”, a mai subliniat Augustin Lazar. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca “magistratii sunt oameni seriosi” si ca “trebuie sa avem incredere in Justitie”. “Este o emotie colectiva care sustine ca nu poti avea incredere in magistrati, ca trebuie sa vii cu un act care sa corecteze ce fac magistratii. Asta este fals. Magistratii sunt oameni seriosi, trebuie sa avem incredere in Justitie, este o Justitie europeana”, a completat procurorul general.

UPDATE 1: Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca in sedinta de Guvern s-au discutat “lucrurile comunicate din timp”, precizand ca, potrivit Constitutiei, “avem voie sa dam gratiere si amnistie”, deci aceste lucruri “nu sunt impotriva legii”. El a adaugat, insa, ca aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat “cu prezenta sau neprezenta domnului Iohannis”.

“Conform Constitutiei, avem voie sa dam gratiere si amnistie? Scrie ca avem voie sa facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt impotriva legii”, a spus premierul.

STIRE INITIALA

Iordache a justificat necesitatea gratierii prin “gradul de incarcare a penitenciarelor, de peste 150%. o decizie CEDO ne poate obliga, din cauza condamnarii Romaniei… Nu putem construi peste noapte cele 9.000 de locuri care ne trebuie”. 

“Tinand cont de o politica penala coerenta putem da o lege a gratierii care sa nu vizeze faptele grave – care vizeaza coruptia, spalarea de bani si alte infractiuni foarte grave – astfel incat, din estimarile pe care le-a facut Ministerul Justitiei, circa 2.300-2.500 de persoane vor beneficia de aceasta lege a gratierii”, a afirmat ministrul justitiei. “Pozitia MJ este ca este clar ca in Romania este nevoie de o lege a gratierii, a mai spus Iordache”.

Sursa foto: realitatea