MINISTERUL JUSTITIEI vrea DESECRETIZAREA dosarelor din ARHIVA SIPA

DESECRETIZARE DOSARE, ARHIVA SIPA, MINISTERUL JUSTITIEI

Ministerul Justitiei vrea sa inventarieze si sa desecretizeze, acolo unde e cazul, dosarele din arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA). Potrivit unui proiect pus in dezbatere pe site-ul institutiei conduse de Raluca Pruna, arhiva fostului SIPA – devenit ulterior Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), in subordinea Ministerului Justitiei – cuprinde atat dosare de personal, cat si alte documente specifice, informeaza Agerpres.

Prin proiectul supus dezbaterii, se propune infiintarea unei comisii pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva SIPA, care isi va desfasura activitatea pentru o perioada de maxim 6 luni, cu posibilitatea ca, la cererea motivata a acesteia, Ministerul Justitiei sa poata propuna Guvernului, o singura data, prelungirea activitatii pentru o perioada de cel mult jumatate de an.

CITESTE SI: RALUCA PRUNA DESPRE PERSOANELE CERCETATE CARE CANDIDEAZA: NU PUTEM REGLEMENTA BUNUL SIMT!

Comisia ar urma sa fie formata din doi reprezentanti al Ministerului Justitiei, doi reprezentanti ai ANP, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, un reprezentant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si un reprezentant al Parchetului de pe langa ICCJ. Fiecare dintre aceste institutii va desemna cate un supleant pentru fiecare reprezentant desemnat.

Comisia va avea urmatoarele atributii:

– va inventaria arhiva,

– va propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justitiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale,

– va preda, dupa declasificare, in baza proceselor-verbale de predare-primire, catre ANP, dosarele de personal ale fostilor angajati ai DGPA identificate in arhiva,

– va preda, catre Arhivele Nationale, documentele cu valoare istorica, iar structurii de securitate a Ministerului Justitiei ii vor fi predate documentele clasificate si, respectiv, pe cele propuse spre distrugere.

Potrivit proiectului, documentele cuprinse in arhiva fostei SIPA nu pot fi puse, pe perioada desfasurarii activitatii comisiei, la dispozitia niciunei persoane fizice sau juridice in afara celor insarcinate, potrivit legii, sa indeplineasca atributii cu privire la documentele acestei arhive.

De asemenea, pana la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse in arhiva nu vor fi supuse niciunui proces de copiere. Comisia va putea furniza informatii din documentele cuprinse in arhiva fostei SIPA daca exista proceduri judiciare in derulare, la cererea instantelor judecatoresti romane sau straine.

Sursa foto: gandul