Ministerul Sanatatii a luat MASURI pentru gestionarea nivelului de ALERTA privind imbolnavirile cu EBOLA

Ministerul Sanatatii (MS) a luat MASURILE necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de ALERTA fata de imbolnavirile cu virusul EBOLA, conform recomandarilor OMS si CE, se arata intr-un comunicat remis vineri presei de reprezentantii institutiei.

“Avand in vedere experienta din cazul altor boli transmisibile (SARS, gripa pandemica etc.), Ministerul Sanatatii a revizuit procedurile existente si a inclus proceduri suplimentare recomandate de catre OMS si Comitetul pentru Securitate in Sanatate al CE. Aceste proceduri vor fi transmise autoritatilor de sanatate publica si altor institutii pe masura ce sunt validate. Romania are capacitatea medicala de a actiona in cazul aparitiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragica de tip EBOLA”, se spune in text.

Conform OMS, evaluarea de risc pentru Europa este redusa, iar probabilitatea aparitiei infectiei de febra hemoragica de tip EBOLA pe teritoriul Romaniei este scazuta, mai spun sursele citate.

Citeste si: Alerta EBOLA: OMS decreteaza SITUATIE DE URGENTA de sanatate publica la NIVEL MONDIAL

Reprezentantii MS, experti ai Institutului National pentru Sanatate Publica, ai Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile si reprezentanti ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta au participat vineri la o audioconferinta organizata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrul pentru Securitate in Sanatate al Comisiei Europene.

Domeniile specifice care au fost luate in discutie se refera la implicarea autoritatilor de sanatate publica pentru informarea personalului medical, a lucratorilor din aeroporturi, porturi si punctelor de frontiera si a populatiei generale cu privire la riscurile si modul de prevenire a imbolnavirilor.

Citeste si: Bruxelles: Riscul EXTINDERII epidemiei de Ebola in UE este “foarte SCAZUT”

Alta tema dezbatuta s-a referit la desemnarea, in perioada urmatoare, a structurilor si a facilitatilor necesare pentru managementul cazurilor suspecte.