Ministerul Sanatatii sesizeaza PARCHETUL in cazul femeii care a NASCUT IN TAXI

Ministerul Sanatatii (MS) sesizeaza Parchetul Tribunalului Prahova in cazul femeii care a NASCUT INTR-UN TAXI dupa ce a fost trimisa la Bucuresti de la Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiesti, ancheta MS stabilind ca nou-nascutul putea sa traiasca daca mama ramanea internata la Ploiesti.

Managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti, Calin Boeru, care detinea aceasta functie din anul 2006, a demisionat in urma scandalului care a izbucnit dupa ce o femeie care s-a prezentat la acest spital a fost trimisa cu un taxi la Bucuresti si a nascut pe drum un copil declarat mort.

Administratorul public al judetului Prahova, Fabioara Ionescu, a declarat, luni, ca la sfarsitul saptamanii trecute managerul maternitatii din Ploiesti, Calin Boeru, a depus la Consiliul Judetean, care in administrare spitalul, o cerere de incetare a contractului de management, cu acordul ambelor parti.

Citeste si: Ministrul Sanatatii, la Maternitatea Ploiesti in cazul gravidei care a nascut un fat mort

Fabioara Ionescu a precizat ca a primit cererea lui Calin Boeru in cursul zilei de luni si ca pentru marti a fost convocat Consiliul de Administratie al spitalului, in cadrul caruia se va discuta demisia managerului si vor fi dezbatute concluziile raportului de control al Ministerului Sanatatii, concluzii care nu au fost trimise pana luni dupa-amiaza la Consiliul Judetean Prahova, potrivit Mediafax.

Medicul Calin Boeru era manager al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din anul 2006, timp in care a sustinut trei concursuri pentru ocuparea functiei de conducere. Cel mai recent examen l-a sustinut in luna iunie a acestui an, cand a incheiat un contract de management care era valabil pana in anul 2017.

O femeie in varsta de 37 de ani, care in 15 octombrie a fost dusa la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti cu o ambulanta, avand o sarcina de 32 de saptamani, a fost trimisa cu un taxi la un spital din Bucuresti, femeia spunand ca o asistenta a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, in dreptul localitatii Ciolpani, ea a nascut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitala, a fost declarat mort.

Citeste si: Craiova: Fiica unei paciente MOARTE la spitalul judetean acuza medicii ca o legau de pat

Femeia, care mai are un copil in varsta de 16 ani, ii considera responsabili de situatia sa pe medicii de la Ploiesti, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune daca paraseste spitalul. Ea le-a declarat jurnalistilor ca a fost asigurata ca nu va naste mai devreme de trei ore si ca, daca s-ar naste la Ploiesti, copilul nu ar supravietui.

Ministerul Sanatatii a deschis o ancheta in acest caz, iar sambata ministrul NICOLAE BANICIOIU s-a aflat la Maternitatea Ploiesti, el declarand ca unitatea avea trei linii de garda functionale si ca un astfel de caz putea fi monitorizat acolo.

Banicioiu a mai spus ca ministerul a facut recomandarea, in conditiile in care Maternitatea Ploiesti este in subordinea Consiliului Judetean Prahova, ca pe perioada anchetei cadrele medicale care erau de garda in momentul respectiv sa fie suspendate.

El preciza ca, cel mai probabil, la inceputul acestei saptamani vor fi facute publice concluziile raportului de control.

La randul sau, secretarul de stat RAED ARAFAT, prezent si el sambata la Maternitatea din Ploiesti, a afirmat ca se puteau gasit solutii in cazul femeii, spunand ca aceasta putea naste la Ploiesti, dupa care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicala din Capitala care ar fi putut asigura nou-nascutului ingrijirile de care avea nevoie in conditiile in care ar fi supravietuit.

Managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti, medicul Calin Boeru, a afirmat, intrebat fiind daca medicul si asistentele care erau de garda si care au asistat-o pe femeie mai lucreaza in spital, ca respectivele cadre medicale nu au fost suspendate din functie pentru ca se asteapta finalizarea anchetei.

Boeru a afirmat, de asemenea, raspunzand unor intrebari, ca nu stie care sunt conditiile in care femeia a plecat din spital, ca nu stie daca telefonul prin care s-a solicitat un taxi a fost dat de cadrele medicale, managerul spunand, totodata, ca pe fisa de observatie a femeii nu exista semnatura acesteia care sa arate ca i s-a recomandat internarea sau ramanerea in spital, iar ea sa fi refuzat.