Ministerul Transporturilor a demarat o investigatie in cazul accidentului aviatic din judetul Cluj

Ministerul Transporturilor a demarat o investigatie menita a stabili  detaliile administrative si tehnice legate de accidentul in care a fost implicata aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), aflata in proprietatea scolii Superioare de Aviatie Civila.

Investigatia administrativa va stabili masura in care s-au respectat procedurile. Aceasta este realizata impreuna cu experti de la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), Scoala Superioara de Aviatie si Directia de Aviatie din cadrul Ministerului Transporturilor.

Anchetele se desfasoara impreuna cu expertii de la institutiile mentionate, insa Ministerul Transporturilor precizeaza ca institutiile nu fac obiectul anchetei. 

Investigatia tehnica va stabili cauzele accidentului, precum si responsabilii si este realizata de Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), institutie in subordinea Ministerului Transporturilor, singura cu astfel de atributii.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, este implicata direct in coordonarea echipelor care realizeaza acest raport de investigatie, ce va fi transmis primului ministru Victor Ponta imediat dupa finalizare.

La nivelul Guvernului s-a decis ca vicepremierul Gabriel Oprea sa integreze rapoartele primite de la toate ministerele cu institutii care au atributii in astfel de situatii, pe care le va comunica public.

“Din dispozitia primului-ministru Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea va prezenta o informare, pana la sedinta de Guvern de maine, privind modul in care au actionat institutiile publice potrivit prevederilor legale, dupa producerea evenimentului aviatic produs, luni dupa-amiaza, in judetul Cluj. In acest sens, viceprim-ministrul pe probleme de securitate nationala a solicitat tuturor institutiilor cu atributii sa transmita de urgenta rapoarte complete privind masurile si actiunile derulate in scopul salvarii victimelor evenimentului aviatic, soldat cu doi morti si cinci raniti”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis Mondo News.

Potrivit documentului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Sanatatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale urmeaza sa furnizeze date si informatii complete referitoare la modul in care structurile responsabile au actionat in operatiunile de cautare si salvare a victimelor evenimentului aviatic.

“Vor fi verificate, totodata, conditiile in care a fost planificat si s-a derulat zborul aeronavei in cauza. In baza constatarilor se vor lua masurile care se impun”, se mai arata in comunicat.