GUVERNUL GRINDEANU a depus JURAMANTUL de INVESTITURA la COTROCENI! Declaratii IOHANNIS

Cei 26 de ministri ai Guvernului Grindeanu sunt audiati, miercuri, in comisiile parlamentare. Apoi, premierul desemnat va cere votul de investire din partea Parlamentului in cadrul unei sedinte de plen care va incepe la ora 15.

UPDATE 7Declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

UPDATE 6: Noul guvern condus de Sorin Grindeanu a depus juramantul de investitura, miercuri seara, la Palatul Cotroceni. In cuvantarea sustinuta in cadrul ceremoniei, presedintele Klaus Iohannis le-a spus noilor ministri ca au de indeplinit “promisiuni complicate” si ca trebuie sa livreze ceea ce a fost promis in campania electorala. “Sper ca intr-o zi sa imi explicati cum veti face in asa fel incat sa va incadrati intr-un deficit de 3%, sa cresteti salariile, sa scadeti impozitul, TVA si multe alte lucruri”, le-a mai transmis seful statului. 

La ceremonie au fost prezenti presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, precum presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu. Decretul de numire in functie a Cabinetului Sorin Grindeanu a fost semnat de catre seful statului cu putin timp inainte de inceperea ceremoniei de depunere a juramantului.

Administratia Prezidentiala a anuntat miercuri printr-un comunicat ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functie a membrilor noului guvern va avea loc la ora 19.00, in Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

UPDATE 5: Cabinetul PSD-ALDE condus de premierul Sorin Grindeanu, din care fac parte 26 de ministri, a fost investit de Parlament miercuri, cu 295 voturi “pentru” (era nevoie de 232) si 133 “impotriva”. Inainte de vot, Grindeanu a tinut un lung discurs in care a prezentat programul de guvernare, a vorbit despre “Romania normala” si l-a laudat pe Liviu Dragnea. Ulterior, liderii tuturor partidelor parlamentare, incepand cu Liviu Dragnea, au sustinut cate un discurs. La sedinta de investire a participat si Patriarhul Daniel.

UPDATE 4 S-au incheiat audierile ministrilor propusi in Guvernul Grindeanu. Toti au primit aviz favorabil.Cei 26 de ministri ai Guvernului Grindeanu au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare. Toti au fost avizati favorabil. Urmeaza ca premierul desemnat, Sorin Grindeanu, sa ceara votul de investire din partea Parlamentului in cadrul unei sedinte de plen care va incepe la ora 15.00.

Daca Sorin Grindeanu primeste votul de incredere al Parlamentului, el si echipa sa ar putea depune juramantul la Cotroceni in cursul serii.

UPDATE 3: Ministrii cabinetului Grindeanu, avizati “pe banda rulanta” in comisiile parlamentare!

UPDATE 2: Audierile ministrilor de Interne si de Aparare din cabinetul Grindeanu in comisiile de specialitate din parlament s-au desfasurat cu usile inchise, presa neavand acces. Aceasta este insa o practica intalnita si in trecut, acelasi lucru intamplandu-se si la precedentele audieri ale ministrilor in cabinetul Dacian Ciolos, informeaza Hotnews.ro. 

Amintim spre exemplu ca la audierea fostului ministru de interne Petre Toba, la care a participat si Gabriel Oprea, presa a fost lasata cateva minute la inceput, apoi a fost scoasa din sala.

UPDATE 1 Decanul de varsta are 75 de ani si este Teodor Melescanu de la Externe. Iar cel mai tanar candidat este Gabriel Petrea de la Dialog Social, de doar 32 de ani. Pe lista apar si opt femei.

Procedura este simpla. Ministrii propusi se prezinta, spun cateva cuvinte despre cariera lor, apoi, raspund intrebarilor. Urmeaza si votul pentru aviz pozitiv sau negativ. Avizul este doar consultativ, insa Dragnea a avertizat ca o prestatie proasta va duce la retragerea de pe lista.

La ora 16:00, in Parlament vom asista la un plen reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, unde va fi dezbatul programul de guvernare si un vot de investitura. Votul este secret, cu bile.

STIRE INITIALA

Daca Sorin Grindeanu primeste votul de incredere al Parlamentului, el si echipa sa ar putea depune juramantul la Cotroceni in cursul serii. Audierile candidatilor la postul de ministru in comisiile parlamentare vor avea loc intre orele 8.00 si 14.00, informeaza News.ro. Avizul comisiilor parlamentare este doar unul consultativ insa presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca cei care nu vor trece testul comisiilor nu se vor regasi in componenta finala a Guvernului.

Dupa finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului incepe sedinta la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu sa solicite votul de incredere al Parlamentului pentru lista ministrilor si programul de guvernare. Pentru investire este necesar votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Liviu Dragnea a anuntat, vineri, ca PSD si ALDE au convenit ca, dupa sedinta in care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de investitura, noul cabinet sa depuna juramantul in fata presedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima sedinta de Guvern sa aiba loc la ora 21.

Sursa foto: realitatea