Guvernul CIOLOS a depus JURAMANTUL DE INVESTITURA. IOHANNIS: Avem o criza de incredere a cetateanului in politicianul pe care l-a ales.UPDATE

Ministrii propusi de premierul desemnat DACIAN CIOLOS urmeaza sa fie audiati, luni si marti, in comisiile de specialitate din Parlament, iar ulterior urmeaza sa primeasca votul de investitura in plenul reunit.

UPDATE 19:53: Presedintele Romaniei, KLAUS IOHANNIS, a declarat, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura a membrilor Cabinetului Ciolos, ca “societatea se schimba si se schimba asteptarile societatii si daca diferenta dintre asteptari si realitate este prea mare, intervine criza”. 

“Avem o criza de incredere a cetateanului in politicianul pe care l-a ales. Romanii mi-au spus in Piata ca sunt nemultumiti de actuala clasa politica. Politica fara partide nu se poate, dar nici democratie fara popor nu se poate”, a precizat KLAUS IOHANNIS.

“Niciun partid nu a facut o propunere pentru postul de prim-ministru”, a mai spus KLAUS IOHANNIS, precizand cum a ajuns sa il desemneze pe Dacian Ciolos premier.

KLAUS IOHANNIS i-a felicitat pe prim-ministrul Dacian Ciolos si pe ceilalti membri ai noului guvern: “Va felicit pentru curaj. Este un pas, va dura un an de zile, folositi acest an din plin. Doamnelor si domnilor, un an de zile este putin, foarte putin in politica, dar suficient de lung pentru a guverna Romania bine. Succes!”, a mai spus KLAUS IOHANNIS in discursul tinut cu ocazia ceremoniei de depunere a juramantului de investitura a membrilor Cabinetului Ciolos.

UPDATE 19:32: Ceilalti membri ai Cabinetului CIOLOS au depus si ei juramantul

Lista completa a Guvernului Ciolos:

– Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei
– Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii si Administratiei.
– Lazar Comanescu, ministru Afaceri Externe. 
– Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale. 
– Petre Toba, ministrul Afacerilor Interne. 
– Anca Paliu Dragu, ministerul Finantelor. 
– Raluca Pruna, ministrul Justitiei
– Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor
– Adrian Curaj, ministrul Educatiei si Cercetarii
– Claudia Ana Moarcas, Ministerul Muncii. 
– Patriciu Achimas-Cadariu, ministerul Sanatatii
– Achim Irimescu, ministerul Agriculturii
– Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei. 
– Aura Raducu la ministerul Fondurilor Europene. 
– Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului.
– Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicatiilor. 
– Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii. 
– Elisabeta Lipa la Ministerul Tineretului. 
– Ministru delegat pentru consultare publica si dialog social: Violeta Alexandru
– Seful cancelariei premierului, Ioan Dragos Tudorache
– Dan Stoenescu – ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni
– Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

UPDATE 19:08: Noul premier, DACIAN CIOLOS, a depus juramantul ca viitor sef al Guvernului, urmat de vicepremierii  VASILE DANCU si COSTIN GRIGORE.

Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a inceput cu imnul national al Romaniei. KLAUS IOHANNIS, prezent la eveniment.

UPDATE 18:52: DACIAN CIOLOS va prelua mandatul de prim-ministru, marti, la ora 20:00, la Palatul Victoria, informeaza Biroul de presa al Guvernului.

UPDATE 17.00 Ceremonia de depunere a JURAMANTULUI DE INVESTITURA a membrilor GUVERNULUI CIOLOS va avea loc marti, la ora 19,00, la Palatul Cotroceni, anunta ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA. 

UPDATE 16.25 IOHANNIS, dupa numirea lui CIOLOS ca PREMIER: Guvern de TEHNOCRATI, cea mai buna solutie pentru Romania

UPDATE 16.10 Prima declaratie a lui DACIAN CIOLOS, dupa numirea ca PREMIER. Explicatii privind inlocuirea lui GUSETH de la JUSTITIE

UPDATE 15.55 “Voi face asa incat aceasta legitimitate pe care Parlamentul a transferat-o acestui guvern de tehnocrati sa fie TRANSFORMATA IN EFICIENTA. Veti avea in guvern un PARTENER DESCHIS”, a declarat noul premier, DACIAN CIOLOS.

UPDATE 15.47 Numarul total al deputatilor si senatorilor: 547, din care prezenti 509. Numar total voturi exprimate 506. Anulate 2. Voturi pentru Guvernul Ciolos – 389, voturi impotriva – 115. Astfel Guvernul Ciolos a trecut de investirea Parlamentului cu o majoritate larga.

UPDATE 15.28 S-a incheiat votul

UPDATE 15.25 GABRIEL OPREA a venit si a votat. El i-a strans apoi mana lui Ciolos, s-a salutat cu cativa senatori si a plecat din sala repede.

UPDATE 15.10 Acum voteaza senatorii. 

UPDATE 14.48 A inceput votarea, dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, a explicat sistemul de votare.

UPDATE 14.36 DACIAN CIOLOS a revenit la pupitrul Parlamentului dupa terminarea dezbaterilor si declaratiile liderilor politici si a tinut un nou discurs. 

Multumesc pentru aceasta dezbatere, nu doar pentru cuvintele de apreciere ci si pentru exprimarea clara a asteptarilor. Accest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai important decat sa vada democratia intarita in Romania (aplauze) Departe de noi de a ne exercita atributiile altfel decat pt a sprijini si intari democratia.

Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental. Nu pentru ca societatea civila este opusul parlamentului. Cred ca si pe parcursul celor cinci ani de mandat putem fi receptivi.

Nu cred ca democratia este slabita prin acest guvern, ci ca poate fi intarita.

Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza adminsitratia, pt a recastiga increderea romanilor si va asigur ca guvenrul va fi un partener deschis.

Suntem constienti ca neavand un partener permanent va fi nevoie sa avem un dialog permanent cu dvs.  Am inceput deja acest dialog.

Legat de depolitizare: ceea ce e bun sigura ca trebuie mentinut, iar depolitizarea se va face ca o consecinta a cresterii eficientei adminitratiei. De asta are nevoie si politicul si societatea.

Nu exista in programul de guvernare masuri anticonstitutinale. Acest guvern se va ghida dupa Constitutie. Programul contine masuri esentiale, dar am evitat sa cream un document stufos doar de dragul de a avea multe pagini.
Legat de legimititatea acestui parlament – din punctul meu de vedere, prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratic acum si aici. Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dvs, in masura in care vi-l asumati.

In actul de guvernare curent guvernul vrea sa deschida dialogul cu societatea pentru a intari actul guvernamental pentru ca avem nevoie de incredere, cel mai mult in aceasta perioada. Am pierdut foarte mult increderea in noi. Vedem cata multa energie putem consuma in a protesta.  Guvernul poate orienta aceasta energie a protestului intr-o energie a constructiei.

UPDATE 14.22 Copresedintele PNL VASILE BLAGA: PNL nu pune nicio conditie pentru oamenii sai. Dar nici nu putem sa acceptam afirmatiile colegilor din PSD cum ca prin depolitizare s-ar face epurari. Guvernarea Ciolos va avea misiunea de a organiza alegerile. PNL ii va da votul sau de incredere si ii ureaza mult succes. 

UPDATE 14.15: Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu anunta sustinerea pentru guvernul Ciolos. GABRIEL OPREA nu este prezent.

UPDATE 14.04: Vorbeste liderul MINORITATILOR, Varujan Pambuccian.

UPDATE 13.58: Vorbeste KELEMEN HUNOR, presedintele UDMR: Vom fi de acord cu investirea acestui guvern. Este un program de guvernare extrem de scurt dar clar.

UPDATE 13.55: TARICEANU, la investitura CABINETULUI CIOLOS: TEHNOCRATIA UCIDE DEMOCRATIA

UPDATE 13.45: ALINA GORGHIU: GUVERNUL TEHNOCRAT, o solutie pentru IESIREA DIN CRIZA DE INCREDERE

UPDATE 13.30: Declaratii LIVIU DRAGNEA in plenul Parlamentului inainte de votul de investitura.

UPDATE 13.20: PREMIERUL DESEMNAT si-a terminat discursul. Urmeaza votul in plen pentru investitura noului cabinet.

UPDATE 13.10: DACIAN CIOLOS si-a prezentat programul de guvernare. Principalele declaratii:

Sarcina acestui guvern va fi de a crea statul necesar, neutru politic, care sa puna bazele acestor transformari structurale

Acest guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma necesare

Dar ne asumam un numar de masuri pe care sa le ducem la indeplinire in dialog cu dv si societatea

Ne asumam o guvernare bazata pe trei principii esentiale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog

La nivel administrativ sarcina noastra va fi ca toti romanii pot vota, indiferent unde se afla

A doua prioritate va fi deschiderea catre societate

Am pregatit proiectul de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum are un partid. De aceea masurile din proiect nu sunt exhaustive

Intentionez sa revenim in Parlament pana in 15 decembrie pentru a discuta mai pe larg masurile din program cat si idei noi

Independenta justitiei si lupta anticoruptie: sprijin neconditionat al guvernului

Urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturi cheie. Ele vor fi vizate doar de performanta

Sustinerea cresterii economice – stabilitatea macro si un buget echilibrat sunt esentiale

Romania a facut deja eforturi majore sa revina la crestere durabila dupa criza si aceste costuri nu trebuie sa fie in zadar

Vom sustine stabilitatea finantelor publice

Redirectionarea cheltuielilor spre cofinantarea unor investitii sprijinite si din fonduri europene

Vom urmari simplificarea si sporirea cantitativa si calitativa a fondurilor europene

La venituri, avem un cod fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui

Va trebui sa demaram implementarea noului buget european acordat Romaniei

O provocare majora e indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania: cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice

Ne vom concentra pe redefinirea rolului si statutului personalului medical si reducerea migratiei in strainatate

Suntem confruntati cu provocari majore in UE dar exista si focare de instabilitate la granite

Atentatele criminale sunt inca o dovada a vulnerabilitatii in fata terorismului si a urii

Vom mentine fara echivoc reperele existente ale politicii europene

UPDATE 13.07: Premierul desemnat Dacian Ciolos vorbeste de la tribuna Parlamentului: “Sunt deplin constient ca asteptarile sunt uriase. Acest guvern apare intr-un CONTEXT POLITIC EXCEPTIONAL. (…) Sa nu uitam de TRAGEDIA DE LA COLECTIV, asemenea tragedii nu trebuie sa se mai intample niciodata, de aceea trebuie sa inlaturam cauza unor asemenea tragedii, mai ales CORUPTIA”.

UPDATE 13.05: Senatorii si deputatii tin un moment de reculegere pentru victimele valului de ATENTATE DE LA PARIS.

UPDATE 12.40: In scurt timp va incepe votul pentru Guvernul Ciolos. Votul din plenul Parlamentului va fi unul secret cu bile.

UPDATE 12.38: RALUCA PRUNA a primit AVIZ FAVORABIL din partea Comisiilor Juridice ale Parlamentului cu 48 de voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri.

UPDATE 11.15: RALUCA PRUNA, propunerea pentru ministerul JUSTITEI, este audiata de Comisiile Juridice ale Parlamentului.

UPDATE 10.30: VASILE DANCU  a fost avizat favorabil de membrii Comisiilor de Administratie.

UPDATE 10.00: Vicepresedintele social-democrat al Senatului IOAN CHELARU a precizat ca audierea candidatului pentru functia de ministru al Justitiei va avea loc la ora 11,00, in comisiile juridice. Premierul desemnat DACIAN CIOLOS  va face o alta nominalizare pentru acest post, dupa ce a retras-o din echipa pe CRISTINA GUSETH.

Potrivit lui IOAN CHELARU, sedinta Birourilor permanente reunite va avea loc la ora 10,30, urmand ca la 12,30 senatorii si deputatii sa fie convocati in sedinta plenului reunit, in care urmeaza sa se prezinte PROGRAMUL de GUVERNARE si echipa propusa de DACIAN CIOLOS.

UPDATE 09.50: “Nu cred ca un Guvern, chiar daca nu este unul politic, va elimina ce a fost bun pana acum. Vom incerca sa ducem mai departe si sa construim, sa reparam acolo unde nu functioneaza. Din pacate, pana acum doi ani nu am avut nici macar un plan. Vom incerca sa structuram o foarte buna relatie cu Parlamentul Romaniei. As vrea ca aceasta limitare sa nu mai existe si voi fi o veriga de comunicare”, a spus VASILE DANCU.

El a adaugat ca va construi o serie de axe prioritare in domeniu si va lucra nediferentiat cu toate partidele parlamentare sau neparlamentare, cu societatea civila, mentionand ca sunt necesare consolidarea administratiei publice si cresterea increderii in clasa politica, indicator foarte mic in prezent.

“Nu este vorba despre lipsa de calitate, ci de o lipsa de transparenta”, a sustinut VASILE DANCU.

UPDATE 09.00: VASILE DANCU este audiat, marti dimineata, de COMISIA de ADMINISTRATIIE

UPDATE 01.40: DACIAN CIOLOS confirma pe pagina sa de Facebook ca o retrage pe CRISTINA GUSETH ca urmare a prestatiei slabe din Parlament.

“Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei CRISTINA GUSETH pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere.”, a anuntat DACIAN CIOLOS pe Facebook, la o ora dupa miezul noptii.

UPDATE 23: 44: Ministrii propusi in guvernul premierului desemnat Dacian Ciolos si care au fost audiati luni in comisiile de specialitate ale Legislativului au primit avize favorabile.

O exceptie a fost Vasile Dancu, propus pentru portofoliul de la Dezvoltare Regionala si Administratie Publica si pentru un post de vicepremier, care nu a mai putut fi audiat deoarece, potrivit unor surse, i s-ar fi facut rau in drum spre Parlament.

UPDATE 22:40: Ministrul desemnat pentru portofoliul Educatiei, ADRIAN CURAJ, a fost validat luni de comisiile parlamentare de specialitate cu unanimitate de voturi.

UPDATE 22:10: Profesorul VLAD ALEXANDRESCU a fost avizat, luni, de comisiile parlamentare de specialitate pentru functia de ministru al Culturii.

Decizia a fost luată cu 25 de voturi ‘pentru’ si o abtinere (Mihai Sturzu — PSD).

UPDATE 21:37: Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului si Comisia pentru constitutionalitate a Senatului l-au avizat favorabil, luni, pe CIPRIAN BUCUR pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Deputatii si senatorii l-au avizat pe Bucur in unanimitate.

UPDATE 21:27: CRISTINA GUSETH a primit luni aviz favorabil in Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei.

UPDATE 20.25  CRISTINA PASCA PALMER, propusa de Dacian Ciolos la sefia MINISTERULUI MEDIULUI, APELOR si PADURILOR, a primit AVIZ FAVORABIL de la comisiile de specialitate din Parlament.

In timpul audierilor, aceasta a declarat ca isi doreste sa duca mai departe proiectele bune, un exemplu fiind RADARUL PADURILOR, si schimbe “PARADIGMA DE MEDIU” astfel incat investitorii sa nu mai vada ca pe un cost in plus investitiile impuse in acest domeniu, ci ca un plus reprezentat de cresterea economica si crearea de noi locuri de munca.

UPDATE 20.04 PATRICIU ACHIMAS-CADRIU, propunerea lui Dacian Ciolos pentru functia de MINISTRU AL SANATATII, a primit luni AVIZ FAVORABIL, cu o abtinere si nici un vot impotriva, din partea membrilor comisiilor reunite pentru Sanatate din Parlament.

Cadriu a avut un discurs scurt in care si-a prezentat activitatea profesionala si a enumerat cateva idei care considera ca pot fi implementate.

“Sunt elemente importante care probabil in acest moment cauta sa isi faca loc in legea care ne defineste. Si am sa dau un singur exemplu: malpraxisul. Va cer spriinul de a completa legea, eventual noi va vom putea aduce informatii care sa va fie utile in procesul legislativ, sa va spunem exact ce isi doresc toti acesti actori despre care vorbeam inainte (n.r.: medici si pacienti).”, a spus Patriciu Achimas-Cadriu, in timpul audierii.

UPDATE 19:30: Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputatilor si Senat au acordat, luni, aviz favorabil ministrului propus sa preia portofoliul Ministerului pentru Societatea Informationala, MARIUS RAUL BOSTAN.

Din totalul parlamentarilor aflati in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor si in Comisia economica, industrie si servicii din Senat, 20 au votat pentru si unul impotriva.

‘Misiunea de ministru al Societatii Informationale nu este simpla, este destul de complicata. Ar fi usor neserios din partea mea ca, la 48 de ore de la nominalizare, sa vin sa va vorbesc despre aceasta intreprindere. Trebuie sa administram cat mai bine, sa venim cu masuri pe durata unui an. In principiu o sa incerc sa administrez cat mai bine participatiile noastre si sa continuam procesele de privatizare, astfel incat sa atragem cat mai multa valoare. In privinta Agendei Digitale, o sa incercam sa ajutam implementarea proiectelor si sa atragem cat mai multe fonduri europene, sa folosim aceasta resursa. Sunt ingrijorat de situatia la nivel de achizitii. Sunt democrat in convingeri, cred in libertatea de expresie si in libertatea cetateanului. Intentionez sa am o colaborare deschisa, in urmatoarea perioada, cu principalele asociatii din industrie si organizatii neguvernamentale. Promit ca, intr-o luna de zile, voi veni in fata dvs. /membrilor comisiilor de specialitate, n.r./ cu un plan concret de actiune’, a spus, in timpul audierilor din cele doua comisii de specialitate, MARIUS RAUL BOSTAN.

 UPDATE 18.25 VASILE DANCU, propus de Dacian Ciolos la sefia MINISTERULUI DEZVOLTARII REGIONALE si ADMINISTRATIEI PUBLICE, NU A PUTUT VENI IN ACEASTA SEARA LA AUDIERILE din Comisia pentru Administratie publica si amenajarea teritoriului din Parlament, din cauza unor probleme personale, au anuntat reprezentantii comisiei. Se va face o noua programare pentru marti dimineata.

Surse politice au declarat ca Dancu ar fi BOLNAV.

Ramane de vazut cum se va modifica programul de marti al Parlamentului, avand in vedere ca dimineata era programat votul in plen.

UPDATE 18.10 VICTORIA-VIOLETA ALEXANDRU, propunerea lui Dacian Ciolos pentru postul de MINISTRU DELEGAT PENTRU CONSULTARE POLITICA SI DIALOG SOCIAL, a primit, luni, AVIZ FAVORABIL din partea membrilor comisiilor parlamentare care au participat la audiere. Doi dintre membri comisiilor s-au abtinut de la vot, insa niciunul nu a votat impotriva avizarii favorabile a Violetei Alexandru. 

UPDATE 17.40 VICTOR VLAD GRIGORESCU a primit, la fel ca restul colegilor sai din cabinetul lui Dacian Ciolos, un AVIZ FAVORABIL IN UNANIMITATE in cadrul comisiilor de specialitate unde a fost audiat luni. 

UPDATE 17.30 CLAUDIA ANA COSTEA, propunerea lui Dacian Ciolos pentru postul de MINISTRU AL MUNCII, a primit, luni, aviz favorabil in unanimitate din partea membrilor comisiilor parlamentare care au participat la audiere.

“Doresc sa va multumesc tuturor si sa va marturisesc ca ma ingrijoreaza unanimitatea pe care m-ati acordat-o, pentru ca asta inseamna ca raspunderea pe care eu insumi mi-am impus-o, cand am acceptat sa fiu nominalizata, este dublata de catre dumneavoastra. Sper sa fac fata, asta pot sa imi asum.”, a declarat Claudia Ana Costea, la finalul audierilor din comsiile parlamentare.

UPDATE 17.15 COSTIN GRIGORE BORC, cel care a fost propus de Dacian Ciolos pentru FUNCTIA DE MINISTRU AL ECONOMIEI, COMERTULUI si RELATIILE CU MEDIUL DE AFACERI precum si pentru unul dintre cele DOUA FUNCTII DE VICEPREMIER, a primit AVIZ FAVORABIL in unanimitate de la membrii comisiilor parlamentare care l-au audiat. 

Borc a enumerat cateva elemente din CV-ul sau, apoi a primit cateva intrebari din partea unor deputati si senatori.

“Am incercat sa ma pun la curent cu dosarele dar este inca o cunoastere de la distanta. Sunt profund impresionat de colegii mei directori din minister care au venit cu mine, care sunt bine pusi la punct” a spus Borc in fata ministrilor.

Raspunzand la o intrebare referitoare la MINERIT, ministrul propus a admis ca este nevoie de o strategie pentru sectorul mineritului: “Stiu ca exista o lege a minelor in lucru care va intra in dezbatere publica, trebuie sa lucram intr-adevar la o strategie pentru minerit.”

Borc a fost audiat in Comisiile reunite pentru politica economica, reforma si privatizare si, respectiv, pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Comisia economica, industrii si servicii, Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului si Comisia pentru transporturi si energie, din Senat.

La final, Borc a primit 44 de voturi “pentru”, niciun vot impotriva.

UPDATE 16.40 ANCA DRAGU PALIU a fost VALIDATA IN UNANIMITATE de Comisiile reunite buget-finante in UNANIMITATE DE VOTURI.

UPDATE 16.10 ACHIM IRIMESCU a primit AVIZ POZITIV de la COMISIA DE AGRICULTURA. Este cel de-al patrulea ministru care primeste avizul Comisiei de specialitate, dupa LAZAR COMANESCU (Ministrul de Externe), PETRE TOBA (Ministrul de Interne) si MIHNEA MOTOC (Ministrul Apararii).

UPDATE 15.50 Parlamentarii din Comisia de Buget ii adreseaza intrebari ANCAI DRAGU. Deputatul PSD, Anca Birchall, i-a spus ca nu are o misiune grea, intrucat PSD nu a lasat o mostenire grea. Declaratia sa a starnit hohote de ras in randul deputatilor PNL, Gheorghe Ialomitianu si Marinica Dinca.

UPDATE 15.18 ACHIM IRIMESCU, propus pentru ministerul Agriculturii si Anca Dragu, propusa la Finante sunt audiati de comisiile de specialitate. De asemenea, si DAN STOENESCU, propus pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni este audiat.

UPDATE 15.00 LAZAR COMANESCU a primit AVIZ POZITIV din partea COMISIEI pentru POLITICA EXTERNA. Acesta a primit 40 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.

UPDATE 14.35 MIHNEA MOTOC a primit si el AVIZUL UNANIM din partea Comisiei de Aparare. 

UPDATE 14.00 AUDIEREA LUI PETRE TOBA s-a terminat. A fost validat de membrii COMISIEI DE APARARE IN UNANIMITATE.

UPDATE 13.10: LAZAR COMANESCU este audiat de COMISIA reunita de POLITICA EXTERNA.

UPDATE 12.00: PETRE TOBA si MIHNEA IOAN MOTOC sunt audiati in aceste momente la COMISIA de APARARE.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului discuta, intr-o sedinta programata sa inceapa la ora 09.30, calendarul pentru audierile ministrilor propusi de premierul desemnat DACIAN CIOLOS. Acestea se vor desfasura luni si, eventual, marti, apoi vor fi urmate, cel mai probabil marti dupa-amiaza, de votul de investitura dat noului guvern de plenul reunit ale celor doua camere.

CITESTE SI: INTALNIRE INFORMALA INTRE DACIAN CIOLOS SI MINISTRII SAI LA VILA LAC

Conform Constitutiei  (art. 103, alin. 3), Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor (382 in total) si senatorilor (165 in total). Este nevoie deci de 275 voturi “pentru”.

Dupa sedinta comuna a Parlamentului, “primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata Presedintelui Romaniei, juramantul” (art. 104, alin. 1 din Constitutie).

Cu exceptia ALDE, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu, toate partidele reprezentate in parlament au anuntat ca vor vota noul guvern – PSD, PNL, UNPR, UDMR, PSRO, PMP.

CITESTE SI: CIOLOS, DESPRE NOUL GUVERN: ECHIPA AM FORMAT-O SINGUR. CARE SUNT MOTIVELE PENTRU CARE A RENUNTAT LA CIMPEANU SI AURESCU

Premierul desemnat DACIAN CIOLOS se va prezenta in Parlament cu urmatoarea lista de propuneri:

Cum arata Guvernul lui Ciolos: Vezi lista finala trimisa Parlamentului

– Viceprim-ministru si ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc

– Viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – Vasile Dancu

– Ministerul Afacerilor Externe – Lazar Comanescu

– Ministerul Afacerilor Interne – Petre Toba

– Ministerul Apararii Nationale – Mihnea Ioan Motoc

– Ministerul Finantelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu

– Ministerul Justitiei – Cristina Guseth

– Ministerul Fondurilor Europene – Aura Carmen Raducu

– Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Achim Irimescu

– Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Claudia Ana Moarcas

– Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu

– Ministerul Transporturilor – Costescu Marian Dan

– Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor- Cristiana Pasca Palmer

– Ministerul Sanatatii – Patriciu Achimas-Cadariu

– Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice – Adrian Curaj

– Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala – Marius-Raul Bostan

– Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu

– Ministerul Tineretului si Sportului – Elisabeta Lipa

– Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru

– Ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni – Dan Stoenescu

– Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul – Ciprian Bucur

– Seful Cancelariei Primului ministru – Ioan Dragos Tudorache.

Sursa foto: realitatea