Ministrul ANGEL TILVAR s-a intalnit cu oficiali din provincia Castellon de la Plana din Spania

In seria intalnirilor oficiale pe care ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de peste hotare, ANGEL TILVAR, le-a avut, astazi, cu reprezentanti ai autoritatilor locale si regionale din provincia Castellon s-a inscris si intrevederea cu presedintele Adunarii Reprezentantilor, Javier Moliner Gargallo, informeaza MAE.

Demnitarul roman a discutat cu oficialul spaniol aspecte referitoare la comunitatea romanilor care traiesc in regiune, la importanta socio-economica pe care romanii o au pentru viitorul regiunii. ANGEL TILVAR a evidentiat potentialul pe care romanii il prezinta, buna lor integrare si, in acelasi timp, dorinta lor de a-si pastra identitatea nationala.

Ministrul delegat a subliniat ca integrarea si pastrarea identitatii nu sunt disjunctive, ci reprezinta un liant care poate si trebuie sa asigure, in continuare, relatii excelente intre autoritatile spaniole si comunitatea romaneasca.

In continuarea vizitei, oficialul roman s-a intalnit cu subprefectul provinciei Castellon, David Barelles Adsuara, caruia i-a exprimat aprecierea pentru interesul manifestat in favoarea bunei integrari a romanilor in viata sociala si economica a regiunii. “Ma bucur ca aici romanii isi pot pastra identitatea nationala. Spania s-a dovedit un mediu prietenos pentru romani, lucru care nu a ramas neremarcat. In acelasi timp, mai sunt multe lucruri de facut, intrucat a fi departe de casa implica, de foarte multe ori, efecte nedorite atat pentru familiile ramase in tara, cat si pentru cei care devin rezidenti in alte state”, a afirmat ministrul delegat.

CITESTE SI: TILVAR: E important ca membrii comunitatii romanesti din Italia sa beneficieze de predare in limba materna

ANGEL TILVAR a evidentiat necesitatea ca cetatenii romani sa fie bine informati asupra legislatiei spaniole si a proiectelor pe care autoritatile locale le deruleaza pentru acestia, recomandand ca asocia?iile romanesti sa fie implicate in astfel de initiative. De asemenea, a fost subliniata preocuparea Guvernului Romaniei de a colabora cu tarile-gazda pentru a asigura folosirea limbii romane in educatie.

“Departamentul Politici pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni a dublat anul acesta sumele alocate proiectelor pentru educatie. Limba si educatia sunt principalele elemente de pastrare a identitatii”, a declarat demnitarul roman.

CITESTE SI: MAE: Ministrul delegat pentru romanii de peste hotare, in vizita oficiala in PORTUGALIA

Sursa foto: monitorulcluj