Ministrul Aurescu: Masurile de combatere a terorismului nu trebuie sa afecteze libera circulatie in UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, ca masurile care se vor lua in privinta combaterii terorismului nu trebuie sa afecteze realizari importante ale procesului de integrare europeana, precum libera circulatie in interiorul UE, subliniind necesitarea respectarii drepturilor fundamentale. 

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, ca la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) au fost discutate o serie de masuri care ar putea fi luate la nivelul ministrilor de Externe din UE in vederea obtinerii “unor rezultate mai eficiente” in combaterea terorismului pe fondul evenimentele din Franta, precum o angajare mai puternica a statelor din regiunea Orientului Mijlociu si incurajarea abordarii comunitatilor musulmane si a comunitatilor de limba araba din Orientul Mijlociu si din interiorul UE.

El a precizat ca trebuie luate in considerare si “cauzele fenomenului terorist având in vedere ca exista o serie de probleme de incluziune si integrare sociala, economica si culturala care trebuie sa fie abordate nu numai prin intermediul masurilor de aplicare a legii”, care sunt utile dar nu suficiente. “E necesar sa fie gândite programe si initiative alternative care sa aiba in vedere tocmai aceste probleme care tin de integrarea economica, sociala, culturala a comunitatilor care sunt vulnerabile pentru radicalizare si recrutare in cadrul unor initiative teroriste”, a declarat Aurescu, intr-o conferinta de presa.

Citeste si: UE PREGATESTE ACTIUNI DE LUPTA IMPOTRIVA TERORISMULUI CU TURCIA SI O SERIE DE TARI ARABE

Seful diplomatiei a explicat ca, in cadrul interventiei sale la CAE, a subliniat necesitatea ca setul de masuri pe care il va lua Consiliul Justitie si Afaceri Interne in acest sens “sa aiba in vedere necesitatea respectarii depline a drepturilor si libertatilor fundamentale”.

Totodata, Bogdan Aurescu a subliniat ca prin masurile privind combaterea terorismului nu trebuie sa fie afectate “realizari importante ale procesului de integrare europeana, cum este libera circulatie a cetatenilor europeni in interiorul UE”.