Ministrul BANICIOIU face apel pentru DONAREA VOLUNTARA DE SANGE

Ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, a verificat vineri activitatea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti (CTSB) si a facut un apel catre cetateni pentru DONAREA VOLUNTARA, relateaza Agerpres.

“Cererea zilnica a unitatilor sanitare din Bucuresti este de 1.500 pungi, iar centrul de donare poate asigura in aceasta perioada maxim 500 pungi pe zi. Facem APEL LA POPULATIE sa vina la centrele de donare si sa doneze benevol, o punga de sange poate face diferenta in lupta medicilor pentru viata”, a declarat Banicioiu.

CITESTE SI: BANICIOIU: De la 1 iulie, ROMANIA trece la CELE MAI MICI PRETURI la MEDICAMENTE din Europa 

Potrivit acestuia, in lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu SCADERI ALE COLECTEI, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o CERERE MAI MARE din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

El a mentionat ca face acest apel pentru a incerca sa se rezolve din timp aceasta situatie.

“Nu vrem sa ajungem la situatii complicate in care sa amanam o operatie pentru ca nu este sange intr-un spital. Noi vorbim in principal de centrele mari, cum este si Bucurestiul, unde cererea este de 1.500 de pungi pe zi”, a aratat Banicioiu.

La randul sau, dr. DOINA GOSA, directorul CSTB, a spus ca in cursul acestei zile a recoltat 170 de unitati, colectarea scazand din cauza CANICULEI si a VACANTELOR, urmand ca necesarul solicitat de spitale sa fie adus de la alte centre.

“Urgentele intotdeauna le-am asigurat, indiferent ca am fost apelati ziua sau noaptea. Intr-adevar, in anumite perioade, cum este si perioada aceasta, operatiile programate le amanam. Dar nu este bine sa amanam nici aceste operatii si de aceea cerem ajutorul populatiei sa vina sa doneze sange”, a mai spus oficialul CTSB.

CITESTE SI: BANICIOIU: Alte patru programe pentru pacientul critic vor fi introduse in 2015

Dr. Gosa a precizat ca oamenii pot veni sa doneze sange intre orele 7,00 si 13,00.

“Avand in vedere ca afara sunt 38 de grade celsius, noi nu putem sa recoltam sange dupa ora 13,00-14,00, pentru ca in momentul in care donatorul pleaca de aici si ajunge in mijlocul strazii, din cauza caldurii cade, iar noi avem grija ca donatorii sa ajunga in siguranta acasa si de aceea NU PUTEM SA RECOLTAM DUPA-AMIAZA”, a explicat directorul CTSB.

Ea a mai precizat ca, daca donatorilor le este greu sa ajunga la CTSB, pot sa mearga si la punctele de recoltare ale Centrului de la Spitalul Municipal, Spitalul de Urgenta si la Institutul din Fundeni.

Cat priveste structura celor care doneaza, ea a spus ca numai 20-30% dintre donatori vin pentru FACILITATILE OFERITE DE CENTRU, majoritatea vine “pur si simplu” sa faca un GEST UMANITAR.