Ministrul de Externe din Ucraina: Rusia nu poate fragmenta UE. A fost intotdeauna o mare provocare

CANADA, IMPUNERE, SANCTIUNI, RUSIA, AGRAVARE, SITUATIE, UCRAINA, STEPHEN HARPER

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat, marti, ca Rusia nu poate fragmenta Uniunea Europeana, care pana acum nu a avut o politica comprehensiva fata de Moscova, dar in acest moment este unita si lupta pentru valorile sale. 

Rugat sa comenteze vizita presedintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta si daca exista riscuri privind relatiile dintre Ungaria si Ucraina in acest context, seful diplomatiei de la Kiev a declarat ca aceasta vizita “nu inseamna ca parteneriatul traditional dintre Ucraina si Ungaria este in pericol”. “Avem relatii bune pe plan politic, economic, legaturi interumane, avem multi etnici ungari, in special Transcarpatia”, a precizat Klimkin, in cadrul unei intrevederi cu jurnalisti romani.

“Pentru Ungaria este deosebit de important sa mentina unitatea europeana si transatlantica. Este bine ca Ungaria negociaza cu Rusia un nou acord privind gazele sau vreun imprumut pentru construirea unei centrale nucleare, dar ar trebui sa fie foarte clara pozitia Ungariei: de partea valorilor si regulilor europene. Si locul Ungariei este in cadrul comunitatii europene si transatlantice”, a afirmat Pavlo Klimkin.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN, DUPA INTALNIREA CU VIKTOR ORBAN LA BUDAPESTA: GAZPROM POATE LIVRA MAI MULTE GAZE DECAT PREVEDE ACORDUL

“Nu am niciun fel de ingrijorari ca Rusia poate fragmenta UE, deoarece Uniunea Eruopeana nu a avut niciodata o politica comprehensiva fata de Rusia. A fost intotdeauna o mare provocare. Dar acum UE este unita si lupta pentru valorile sale si pentru a fi impreuna in aceste momente importante”, a mai spus seful diplomatiei ucrainene, care a vizitat marti Romania.

In ceea ce priveste relatia cu NATO, Pavlo Klimkin a reamintit ca Rada a aprobat, in decembrie anul trecut, renuntarea la neutralitate, dar ca in momentul de fata Ucraina se concentreaza pe reforme in vederea “imbunatatirii standardelor, in special in sectorul apararii si de securitate”.

“Dupa atingerea standardelor NATO privind apararea si securitatea va depinde de cetatenii ucraineni sa decida care va fi drumul politic al Ucrainei. (…) in urma cu un an nu aveam forte militare adevarate, nu aveam un sector de securitate, partial fusese distrus, partial furat, acum avem forte militare de care putem fi mandri. Dar inca nu sunt la nivelul NATO, ca cele romanesti. Ambitia noastra este sa atingem acest nivel, sa atingem standardele NATO si sa decidem ce se va intampla in viitor”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe.
Radu Banciu, dezvaluiri despre Traian Basescu si Elena Udrea