Ministrul de Externe: Speram ca Rusia va respecta integrarea europeana a Republicii Moldova

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si-a exprimat speranta, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, ca Rusia va respecta procesul de integrare europeana a Republicii Moldova, subliniind ca este nevoie de precautie in relatia cu Moscova.

“Romania este extrem de ingrijorata de ceea ce se intampla in Ucraina (…) evenimentele dramatice din Ucraina se deruleaza la doar 300 de km de frontierele noastre, care sunt in acelasi timp frontierele UE si NATO”, a declarat seful diplomatiei, in interviul acordat postului german de televiziune.

“Dreptul international a fost incalcat in mod clar de catre Rusia prin actiunile sale militare, iar faptul ca integritatea teritoriala si suveranitatea unui stat au fost incalcate, faptul ca astazi frontierele au fost schimbate prin mijloace militare sunt motive de ingrijorari serioase”, a spus Corlatean.

Citeste si: Consiliul European ar putea lansa noi sanctiuni pentru Rusia

Intrebat daca presedintele rus Vladimir Putin ar putea sa ia si alte teritorii, dupa anexarea Crimeei, ministrul roman a amintit declaratia presedintelui rus, potrivit careia “Rusia nu va continua sa se angajeze militar sau sa intervina in alte regiuni din Ucraina”. “Trebuie sa fim foarte precauti deoarece nu avem nevoie de noi amenintari de securitate la adresa Ucrainei”, a subliniat Corlatean, care a evocat, in acest context, si conflictele inghetate din Nagorno-Karabah, Osetia de Sud si Transnistria.

“Este foarte periculos pentru securitatea internationala si de aceea trebuie sa trasmitem Rusiei mesajul ferm ca nu vom accepta aceasta incalcare a dreptului international si ca dialogul politic trebuie sa predomine”, a mai spus oficialul roman.

Intrebat de intentia minoritatii ruse din Republica Moldova de a se alatura Rusiei, Titus Corlatean a precizat ca spera ca acest lucru nu se va intampla, deoarece “drepturile tuturor celor care traiesc in R. Moldova sunt respectate”, iar procesul de integrare europeana a Chisinaului este “benefic pentru toti cetatenii, nu numai pentru etnicii romani care reprezinta majoritatea – 70% – populatiei, dar si pentru etnicii rusi si ucraineni”.

“Speram ca procesul politic referitor la extinderea UE cu Republica Moldova va fi respectat de toti actorii internationali, incepand in primul rand cu Federatia Rusa”, a mai spus Corlatean.

Seful diplomatiei romane face o vizita de lucru in Germania, in perioada 19-20 martie.